Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  15,6 °C
Mimoriadne správy

Video: Američania v dráme porazili Kanaďanov, hrdinom Terry

 Webnoviny   6. január 2017  166  
Video: Američania v dráme porazili Kanaďanov, hrdinom Terry

Ruským medailovým záchrancom sa stal Denis Gurianov, ktorý skóroval 33 sekúnd po začiatku predĺženia.

MONTREAL 6. januára (WebNoviny.sk) - Hokejisti Spojených štátov amerických sa stali po štvrtý raz v histórii majstrami sveta v kategórii do 20 rokov. Na šampionáte v kanadskom Montreale si Američania v strhujúcej finálovej dráme poradili s Kanaďanmi 5:4 po samostatných nájazdoch.

Rozhodnutie padlo z hokejky Troya Terryho, ktorý predtým v semifinále rovnakým spôsobom poslal do súboja o tretie miesto Rusov. Tí v ňom zdolali Švédov 2:1 po predĺžení. Ruským medailovým záchrancom sa stal Denis Gurianov, ktorý skóroval 33 sekúnd po začiatku predĺženia.

Finále prilákalo 20 173 divákov


Očakávané zámorské finále prilákalo do Bell Centre v Montreale 20 173 divákov. Rekordným číslom je 20 380 priaznivcov hokeja z Ottawy 2009, keď Kanaďania zdolali Švédov (5:1). Montrealské finále sa dlho vyvíjalo v prospech Kanaďanov, ale "javorové listy" neudržali vedenie 2:0 po prvej tretine, ani 4:2 počas tretej dvadsaťminútovky. Na štvrtý gól Mathieua Josepha zo 45. min odpovedali Američania kontaktným zásahom Kieffera Bellowsa už o 39 sekúnd neskôr.

Keď Colin White v 48. min vyrovnal na 4:4 a Pierre-Luc Dubois 8 minút pred koncom tretej tretiny v presilovke neumiestnil puk do prázdnej bránky Američanov, nasledovalo 20-minútové predĺženie. V ňom sa Američania ubránili presilovej hre aj celkovo 17 streleckým pokusom Kanaďanov. Domáci hokejisti celkovo prestrieľali Američanov 50:36, ale nebol to rozhodujúci faktor. Rovnako ako počet vylúčených - 6 Američanov a 2 Kanaďania.

Odporúčame:

Video: O titul zabojuje Kanada a USA, o bronz Rusko a Švédi

Video: Semifinále MS si zahrajú Rusko, USA, Švédsko a Kanada

Video: Slováci vo štvrťfinále MS dostali od Švédov osem gólov

Obhajcovia titulu Fíni sa udržali, vypadávajú Lotyši


V nájazdoch to opäť vzal na seba Terry


V nájazdoch to opäť vzal na seba Troy Terry, ktorý predtým tromi gólmi v lotérii zarmútil Rusov. Terry v tretej sérii rýchlou strelou po ľade pomedzi betóny prekonal Cartera Harta a ako sa neskôr ukázalo, bol jediným úspešným strelcom nájazdov vo finále. Americký brankár Tyler Parsons vychytal všetkých piatich kanadských strelcov. Terry zabezpečil pre tím USA štvrtý titul a celkovo desiatu medailu z MS do 20 rokov. Američania sa tešili zo zlatých medailí po štyroch rokoch, vtedy v ruskej Ufe zdolali vo finále Švédov (3:1). Kanaďania svoju bohatú medailovú zbierku deviatym striebrom zaokrúhlili na celkovo 30 cenných kovov (16-9-5).

Prestížne ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja, čiže MVP, získal 19-ročný kanadský obranca Thomas Chabot. Počas siedmich stretnutí odohral o 53:13 min viac ako ktorýkoľvek iný z kanadských hráčov a s bilanciou 4 góly a 6 asistencií skončil v produktivite na 4. mieste za trojicou útočníkov Kirill Kaprizov (9+3), Alexander Nylander (5+7) a Clayton Keller (3+8).

Individuálne ocenenia pre najlepších hráčov na jednotlivých postoch si na základe rozhodnutie direktoriátu turnaja prevzali: švédsky brankár Felix Sandström, ruský útočník Kirill Kaprizov a už spomenutý kanadský obranca Thomas Chabot. All Star výber, ktorý vzišiel z hlasovania médií, tvoria: brankár Iľja Samsonov (Rus.), obrancovia Thomas Chabot (Kan.) a Charlie McAvoy (USA) a útočníci Kirill Kaprizov (Rus.), Alexander Nylander (Švéd.) a Clayton Keller (USA).

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade - zápasy o medaily /Montreal/:

o 3. miesto:

Švédsko - Rusko 1:2 po predĺž. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Góly: 31. J. Dahlén - 21. Kaprizov (Vorobiov, Rykov), 61. Gurianov
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Burchell (Kan.), Kubuš (SR) - Suominen (Fín.), Vanoosten (Kan.)



finále:

USA - Kanada 5:4 po sam. nájazdoch (0:2, 2:0, 2:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 24. McAvoy (Greenway, Fox), 30. Bellows (Fox, Thompson), 45. Bellows (McAvoy), 48. White (Fox, Keller), rozhodujúci nájazd Terry - 5. Chabot (Barzal, Joseph), 10. Lauzon (Stephens), 42. Roy (Bean, Jost), 45. Joseph (McLeod, Chabot)
Vylúčení: 6:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Salonen (Fín.), Stricker (Švaj.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švaj.), 20 173 divákov



Hlasy:

Troy Terry (útočník USA, strelec víťazného gólu): "Bol to zápas ako jna hojdačke. Dvakrát sme museli doháňať dvojgólový náskok súpera. Práve vtedy sme však zakaždým nabrali potrebné sebavedomie. Verili sme, že sa do zápasu môžeme vrátiť. Pred nájazdami som rozmýšľal o tom, že vyskúšam čosi iné ako zakončenie pomedzi betóny. Keď som sa však rozbehol, opäť som si zvolil miesto medzi nohami brankára."

Tyler Parsons (brankár USA): "Atmosféra vo finále bola fantastická. Mal som z toho husiu kužu. Je to niečo neuveriteľné získať titul majstra sveta pre svoju krajinu."

Jack Roslovic (útočník USA): "Myslím si, že to, čo sa stalo, je Troyov efekt. Keď ste brankár, robíte všetko preto, aby ste maximálne vykryli priestor v bránke. On však predsa len nájde to miesto známe ako ´five-hole´, aby skóroval."

Kieffer Bellows (útočník USA): "Mama sa ani nemohla pozerať. Otec, ten zápas sledoval, a ako ho poznám, bol poriadne vo vytržení. Atmosféra v hale bola neskutočná. Keď 22 000 ľudí kričí a povzbudzuje Kanadu, nemáte to jednoduché. My sme však nepanikárili a zostávali pokojní."

Matthew Barzal (útočník Kanady): "Je to úplne príšerné prehrať v nájazdoch. Zrejme neexistuje horší spôsob ako stratiť zápas."

Dylan Strome (útočník Kanady): "Pravidlá sú pravidlá. Ak by sme my premenili rozhodujúci nájazd, všetci by sme sa teraz tešili. Americký brankár nás stopol všetkých piatich v nájazdoch. On si ten triumf zaslúži."

Mitchell Stephens (útočník Kanady): "Na tento turnaj sme prišli s jediným zámerom - získať zlato. Nepodarilo sa nám to a chvíľu to potrvá, kým to prebolí. Bude nás to ešte dlho strašiť."

Thomas Chabot (obranca Kanady, MVP turnaja): "Noc čo noc sme robili všetko preto, aby sme čo najlepšie reprezentovali svoju krajinu. Každá prehra je ťažká, ale tá po nájazdoch je ešte náročnejšia na strávenie. Radšej ako takýto koniec by som si želal ešte jedno predĺženie a nech sa to tam rozhodne."


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.