Sobota, 27. júl 2024
Slnečno  24,1 °C
Mimoriadne správy

Hlavaj stále kraľuje brankárom, Hudáček patrí k najlepším strelcom šampionátu. V tímových štatistikách však zaostávame

 Webnoviny  20. máj 2024  175  
Hlavaj stále kraľuje brankárom, Hudáček patrí k najlepším strelcom šampionátu. V tímových štatistikách však zaostávame

20.5.2024 (SITA.sk) - Slovenská hokejová reprezentácia síce ešte nemá pred svojim posledným zápasom na majstrovstvách sveta v Česku istotu postupu do vyraďovacej časti, vo svojom kádri však má tím trénera Craiga Ramsayho niekoľko hráčov, ktorí sa nachádzajú v popredí individuálnych štatistík.

Viac o téme: MS v hokeji 2024



Napriek nedeľňajšej prehre s Lotyšmi 2:3 po samostatných nájazdoch je brankár Samuel Hlavaj stále lídrom úspešnosti zásahov medzi brankármi (93,94 percenta), keď zneškodnil 124 striel súperov a inkasoval len osem gólov. Až sa slovenským gólmanom je dvojica Švédov Filip Gustavsson (92,65) a Samuel Ersson (92,59).

Práve Švédi budú v utorok večer súpermi Slovákov v záverečnom súboji základnej B-skupiny v Ostrave. Vyššiu úspešnosť zásahov ako Hlavaj síce majú až piati brankári, na MS 2024 však odchytali menej ako 40 percent času.

Umiestnili sme sa ja medzi najproduktívnejšími


Medzi najlepšími nechýbajú slovenskí reprezentanti ani v hodnotení produktivity. Na 6. priečke je s bilanciou 5 gólov a 4 asistencie útočník Libor Hudáček, pred ním je len dvojica Švajčiarov a trojica Američanov s dvojciferným počtom bodov. Druhým najproduktívnejším Slovákom je sedembodový Martin Pospíšil (3+4) a patrí mu 14. pozícia spolu s Američanom Brockom Nelsonom.

>>> Slovensko na MS v hokeji 2024



Medzi strelcami je L. Hudáček štvrtý spolu s kvartetom hráčov, Pospíšil aj Lukáš Cingel zatiaľ strelili po 3 góly a patrí im 18. stupienok. Mladík Juraj Slafkovský zase figuruje medzi najlepšími nahrávačmi, nazbieral už šesť asistencií. Lídrom štatistiky je Američan Johnny Gaudreau s ôsmimi gólovými prihrávkami.

Na vhadzovaniach je zo Slovákov najúspešnejší Martin Pospíšil (54,46 percent), na celom šampionáte je v tomto hodnotení devätnásty. V štatistike plusových bodov je druhý Libor Hudáček s deviatimi pluskami, lepší od neho je len Švéd Marcus Johansson s desiatimi plusovými bodmi.

Najvyťažovanejší korčuliari


Najvyťažovanejším korčuliarom v slovenskom výbere je obranca Šimon Nemec, ktorý v priemere strávi na ľade takmer 20 minút na zápas (19:48 min). Na turnaji je ďalších 24 hokejistov s vyšším priemerom, suverénnym lídrom je švajčiarsky bek Roman Josi s časom 23:55 min na zápas.

Šimon Nemec figuruje medzi najproduktívnejšími obrancami, keď zatiaľ zaznamenal jeden presný zásah a päť gólových prihrávok. V štatistike je zatiaľ tretí, keď rovnako šesť bodov nazbieral aj švédsky Erik Karlsson (3+3). Neohrozene na čele je spomenutý Josi s jedenástimi bodmi (3+8).

Najtrestanejším hráčom tímu SR je útočník Miloš Kelemen, ktorý po skončení úvodného súboja na turnaji proti Nemcom dostal desaťminútový trest za nešportové správanie. Štyrikrát pobudol na trestnej lavici Pavol Regenda.

Tímové štatistiky máme horšie


V tímových štatistikách Slováci nefigurujú ani v jednej na čele. V efektivite streľby sú na 6. priečke s úspešnosťou 11,52 percent, pred nimi sú Švédi, Kanaďania, Švajčiari, Rakúšania aj vedúci Nemci (16,97). Vo využívaní presiloviek patrí slovenskému výberu až predposledná 15. pozícia, keď na gól využila iba jednu z devätnástich početných výhod.

Horšie sú na tom len Poliaci bez jedinej využitej presilovky, lídrami sú Nemci (45,45 percenta). Piate miesto patrí Slovákom v oslabenia, zatiaľ inkasovali dvakrát pri sedemnástich presilovkách súperov. Bez inkasovaného gólu v oslabení sú zatiaľ Američania, Fíni a Švédi. So 64 minútami so slovenskí hokejisti zatiaľ štvrtým najtrestanejším kolektívom turnaja, najslušnejší sú zatiaľ Američania s 22 minútami.

Podľa očakávania je najvyššia priemerná návštevnosť na dueloch domácich Čechov (17 413 divákov na jedne duel) a za nimi nasledujú ďalšie tímy z pražskej A-skupiny Kanaďania, Fíni, Briti, Švajčiari, Rakúšania, Nóri a Dáni. V ostravskej B-skupine sú na čele Slováci (9109), všetky ich doterajšie stretnutia boli vypredané. Nasledujú Nemci, Lotyši, Poliaci, Američania, Švédi, Kazachovia a na dne záujmu sú Francúzi (7806).

Viac k témam: Majstrovstvá sveta MS v hokeji 2024, Slovenská hokejová reprezentácia, Slovensko na MS v hokeji 2024, Slovenský hokejový brankár
Zdroj: SITA.sk - Hlavaj stále kraľuje brankárom, Hudáček patrí k najlepším strelcom šampionátu. V tímových štatistikách však zaostávame © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.