Utorok, 18. jún 2024
Mimoriadne správy

Dvorský je potenciálna sedmička draftu 2023, Čiernik patrí na koniec prvého kola

 Webnoviny   3. november 2022  129  
Dvorský je potenciálna sedmička draftu 2023, Čiernik patrí na koniec prvého kola

3.11.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenský hokejový útočník Dalibor Dvorský stále patrí medzi kandidátov na umiestnenie v najlepšej desiatke budúcoročného draftu nováčikov do zámorskej NHL. Renomovaný odborník Scott Wheeler z magazínu The Athletic ho vo svojom najnovšom rebríčku nádejí zaradil na 7. miesto, ďalšieho slovenského útočníka Alexa Čiernika by podľa neho mohli draftovať v závere prvého kola z 31. pozície.

Šikovné ruky a dobré inštinkty


Sedemnásťročnému centrovi Dvorskému sa v sezóne 2022/2023 zatiaľ darí vo švédskom klube AIK Štokholm, v A-mužstve z druhej najvyššej súťaže nazbieral 6 bodov (4+2) v 10 zápasoch a v juniorskom tíme 8 bodov (3+5) v 5 dueloch. "Je otázne, či bude dlhodobo center alebo krídelník. V obrane hrá pozične dobre, využíva svoje telo na získanie priestoru a pokrytie puku. Chýba mu výbušnosť a vyrovnanosť výkonov pri hre piatich proti piatim, mohol by tiež prejaviť väčšiu snahu. Nedá sa však poprieť jeho schopnosť kontrolovať puk, má šikovné ruky a dobré inštinkty," napísal Wheeler o Zvolenčanovi.

Odborník ku Dvorskému doplnil, že je veľmi talentovaný a inteligentný tvorca hry a dokáže si ho predstaviť v prvých dvoch útokoch tímu NHL aj v presilovkách.

Čiernik sa stále zlepšuje


Osemnásťročný krídelník Čiernik odohral v sezóne 2022/2023 doposiaľ 8 stretnutí v drese juniorského tímu vo švédskom klube Södertälje SK, pripísal si v nich 5 gólov a 5 asistencií. Zahral si aj v jednom zápase A-mužstva v druhej najvyššej súťaži. Podľa Wheelera sa stále zlepšuje, už teraz prekonáva svojich rovesníkov a dostane viac príležitostí v seniorskej lige.

"Patrí medzi najtalentovanejších hráčov vo švédskej juniorke. Je rýchly tvorca hry a dynamický korčuliar, so svojou útlejšou postavou sa podieľa na tvorbe hry viac ako by sa očakávalo. Darí sa mu zakladať protiútoky a prekonáva obrancov svojou rýchlosťou. Hrá veľmi sebavedomo s pukom na hokejke. Dokáže tiež hrať na krídle v presilovkách, vytvárať šance v útočnom pásme, strieľať na bránku zo strednej vzdialenosti a dostávať sa k odrazeným pukom," zhodnotil Wheeler útočníka Čiernika. V 64-člennom rebríčku experta sú zo Slovákov aj útočníci Ondrej Molnár (52.) a Samuel Honzek (61.).

Viac k témam: Draft NHL
Zdroj: Webnoviny.sk - Dvorský je potenciálna sedmička draftu 2023, Čiernik patrí na koniec prvého kola © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.