Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Vinylové platne si upevňujú svoje miesto na trhu, za oceánom sa ich vlani po desaťročiach predalo viac než CD-čiek

 Webnoviny  18. marec 2023  162  
Vinylové platne si upevňujú svoje miesto na trhu, za oceánom sa ich vlani po desaťročiach predalo viac než CD-čiek

18.3.2023 (SITA.sk) - Predaj vinylových platní v Spojených štátoch prvý raz od roku 1987 prekonal predaj CD-čiek. Vyplýva to zo správy, o ktorej informuje spravodajský portál BBC.

V roku 2022 sa v krajine predalo tesne nad 41 miliónov vinylov v hodnote 1,2 miliardy dolárov, zatiaľ čo predaj CD dosiahol 33 miliónov a zodpovedal 483 miliónom dolárov.

Po pandémii prišlo oživenie


Zároveň bol vlaňajšok už šestnástym rokom rastu predaja platní, pričom predstavoval asi 71 % príjmov z fyzických formátov.

Príjmy z predaja hudobných nahrávok v USA rástli siedmy rok po sebe a dosiahli rekordných 15,9 miliardy dolárov.

Celkovo príjmy z hudobných nahrávok v roku 2022 stúpli o šesť percent, uvádza správa Združenia amerického nahrávacieho priemyslu (RIAA), pričom rástli najmä vďaka streamovaniu, no i predaju fyzických formátov.

Tržby z predaja fyzických formátov podľa správy už roky stabilne rastú, pričom v roku 2021 zaznamenali „pozoruhodné oživenie“ po utlmení v dôsledku pandémie COVID-19 v roku 2020.

Downloady sú na ústupe


Celkové príjmy z predaja hudby na fyzických nosičoch vzrástli v minulom roku o štyri percentá, k čomu prispeli najmä vinylové platne, ktoré zaznamenali nárast o 17 %, zatiaľ čo tržby z predaja CD klesli o 18 %.

Fyzickým kópiám hudby sa naďalej darilo lepšie ako digitálnym downloadom, uvádza správa, podľa ktorej sťahovanie digitálnych kópií zaznamenalo ďalší pokles tržieb, o 20 % na 495 miliónov.

To predstavuje výrazný kontrast oproti obdobiu ich najväčšej popularity, keď v roku 2012 tržby z ich predaja tvorili 43 % celkových príjmov z predaja hudobných nahrávok. Odvtedy však predaj downloadov prudko klesol až na vlaňajšie tri percentá.

Príjmy zo streamovania, ktoré zahŕňajú „predplatné, služby podporované z reklamy, digitálne a prispôsobené rádio, platformy sociálnych médií, digitálne fitnes aplikácie a iné“, narástli o sedem percent na rekordných 13,3 miliardy dolárov. Predstavovali pritom 84 % celkových príjmov.

Vysokokvalitný zvuk vinylu


Minuloročný predaj vinylových platní podľa predsedu a výkonného riaditeľa RIAA Mitcha Glaziera dokazuje, že vinyl „upevňuje svoju úlohu pevnej súčasti moderného hudobného trhu“.

„Milovníci hudby sa očividne nevedia nabažiť vysokokvalitného zvuku a hmatateľného spojenia s umelcami, ktoré vinyl prináša,“ vyjadril sa Glazier v príspevku na portáli Medium s tým, že „vydavateľstvá tento dopyt napĺňajú neustálym prúdom exkluzívnych titulov, špeciálnych reedícií a nádherne spracovaných obalov a diskov“.

Viac k témam: vinylové platne
Zdroj: SITA.sk - Vinylové platne si upevňujú svoje miesto na trhu, za oceánom sa ich vlani po desaťročiach predalo viac než CD-čiek © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.