Pondelok, 17. jún 2024
Slnečno  21,6 °C
Mimoriadne správy

Spokojnosť zamestnancov je možné zvýšiť priamo aj nepriamo

 Seocentrum  29. september 2022  318  
Spokojnosť zamestnancov je možné zvýšiť priamo aj nepriamo

Spokojnosť zamestnancov je jednou z najdôležitejších vecí, o ktoré by sa každá firma mala snažiť. Len spokojní zamestnanci odvádzajú stopercentný pracovný výkon a kto by predsa od svojich zamestnancov nechcel maximum toho, čo dokážu?


Kávovar a dobrá káva je cenený benefit, ktorý vás príliš nezaťaží


Už však neplatí, že spokojnosť zamestnancov rastie priamoúmerne s výškou ich platu. Ak chce firma obstáť v konkurencii na trhu práce, musí poskytnúť zamestnancom rôzne benefity. Možno sa budete čudovať, ale veľakrát na vytvorenie príjemnejšieho pracovného prostredia stačia úplne drobnosti.


Môžete napríklad zabezpečiť dodávky kvalitnej kávy do firmy. Káva a práca, to jednoducho k sebe patrí a keď je možné si ju vychutnať v spoločnosti kolegov, chutí ešte lepšie. Solídny kávovar nie je predsa žiadna extra investícia a ten prínos pre spokojnosť zamestnancov a upevňovanie kolektívu je na nezaplatenie.


Bezpečnosť na pracovisku je dôležitá


Na spokojnosť zamestnancov však majú vplyv aj iné veci ako plat, či benefity, ktoré priamo majú za cieľ zvýšiť spokojnosť naprieč firmou. Podvedome sa v práci spokojnejšie cítime, keď vieme, že pracujeme v čo najbezpečnejšom prostredí.


Iste, základné povinnosti týkajúce sa bezpečnosti na pracoviskách sú aj zákonné dané, ale vždy je dobré vedieť, že firma robí (nielen) v tomto smere niečo viac. Firma to môže ukázať napríklad získaním certifikátu ISO 45001.


Táto norma je medzinárodne uznávaná a posudzuje zavedené systémy manažérstva bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Základným princípom normy je identifikácia čo najväčšieho počtu možných rizík na pracoviskách a ich riadenie takým spôsobom, aby bola čo najviac minimalizovaná možnosť poškodenia zdravia zamestnancov a z toho vyplývajúce dôsledky. Prevencia je jednoducho najlepšia ochrana.


Zdroj obrázka: Autor: fizkes / Shutterstock.com