Sobota, 13. december 2025
Mimoriadne správy
- Ukrajina obvinila Rusko z útoku dronom na tureckú nákladnú loď prevážajúcu slnečnicový olej
- Lukašenko prepustil viac ako 100 politických väzňov vrátane nositeľa Nobelovej ceny Alesa Biaľackého
- Dvaja ľudia v Saratove zahynuli pri ukrajinskom útoku dronmi, Rusi odpovedali Kinžalmi
- Nemecko pošle skupinu vojakov do Poľska, obavy z ruských hrozieb narastajú
- Tisíce Rumunov protestovalo proti korupcii v justícii, nepokoj vyvolala investigatívna reportáž
BRATISLAVA 19. decembra 2017 (WBN/PR) - Šéfkuchár Daniel Hrivňák tvrdí, že k štedrovečernej večeri je základom dobrá ryba a kvalitný nôž.
K Štedrej večeri tradične patria ryby – a to sladkovodné aj morské. Zručne vykostiť rybu k sviatočnej večeri je hotová veda, nie všetci majú trpezlivosť ponoriť sa do jej samoštúdia, a tak volia ľahšiu cestu – pripravia si na večeru kúpené filé. Ak však majú po ruke spoľahlivé náčinie a pár overených grifov, ako s ním obratne narábať, robota ide od ruky.
Základom je solídny nôž. Nie jeden, ale celú sadu vrátane praktického dreveného stojana, si teraz možno zaobstarať so zľavou až 83 % a s garanciou mena Jamie Oliver. Je to jednoduché – stačí zbierať nálepky za každý nákup v supermarketoch BILLA.
Šéfkuchár Daniel Hrivňák, známy z televízneho varenia, si práve Jamieho nože pochvaľuje pre ich dobrý úchyt a výhodnú cenu. „Oceňujem rukoväť, ktorá perfektne sadne do ruky, a ich finančnú dostupnosť. V dnešnej dobe sa naozaj dajú nájsť aj nože vo veľmi dobrej kvalite a v ekonomickom variante.“ Kulinársky expert špeciálne k Štedrej večeri odporúča ako prvú voľbu porciovací nôž, ktorý nechýba ani v Jamieho kolekcii. „Obrovskou výhodou tohto noža je jeho čepeľ, ktorá sa hravo dostane pod kosť.“
Kuchári tiež ocenia alternatívne využitia tohto noža. „Pri ovocí s ním dokážeme ľahšie krájať jednotlivé kusy, to znamená, že napríklad pri citrusoch rýchlo oddelíme dužinu od šupky. A aj očistenie mäsa od blán je s týmto nožom hračkou,“ hovorí Hrivňák. Ak vás zaujíma, ako si pripravuje rybu na vianočný stôl Daniel Hrivňák, pozrite si video: https://www.facebook.com/danielhrivnak.sk/videos/1536143809803023/
A na čo si dávať pozor? „Zásadnou chybou v domácnosti je to, že nôž nie je dostatočne nabrúsený, poprípade si nevezmeme na daný proces vhodný nôž,“ upozorňuje odborník na prípravu jedál. S ostrým, typovo dobre zvoleným a kvalitným nožom ale nemusí byť ani vykosťovanie ryby prácna a zbytočne komplikovaná záležitosť. „Stačí oddeliť hlavu od trupu a potom dlhými rezmi popri chrbtici lícovať trupovú kosť až k bruchu. Keďže nôž má čepeľ dlhú okolo dvadsať centimetrov, nie je to až také zložité,“ ubezpečuje šéfkuchár.
Viac k témam: Billa, ryby, Vianoce
Zdroj: Webnoviny.sk - Šéfkuchár: Na Vianoce sú trendom ryby, aj morské © SITA Všetky práva vyhradené.
Populárne články
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
5 tipov na zlepšenie výkonu servera prostredníctvom monitorovania
Keď sa brucho nadúva. Kniha, ktorá konečne hovorí nahlas o téme, o ktorej sa radšej mlčí
Atómové návyky: Workbook. Praktický návod, ktorý mení život po malých krokoch