Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Toto je Dobrý život. Najdôležitejšie lekcie z výskumu o šťastí

 Milan Buno  13. október 2023  223  
Toto je Dobrý život. Najdôležitejšie lekcie z výskumu o šťastí

Čo je kľúčom k dobrému životu? Ako byť v živote šťastní?


Pomocou knihy Dobrý život, ktorá je popretkávaná osobnými príbehmi ľudí a ich odkazmi, si uvedomíte, že spokojný život sa neukrýva v úspechu či v bohatstve.


Neoceniteľné zistenia v tejto knihe vychádzajú z Harvardskej štúdie, ktorá skúmala životy stovky účastníkov od mladosti po starobu, aby zistili, čo ovplyvňovalo kvalitu ich života najviac a vďaka čomu boli v starobe šťastnejší. Iba my sami nesieme v sebe odpovede na to, ako urobiť svoj život zmysluplnejším, radostnejším a naplnenejším.


„Život je príliš krátky, už nie je čas hádať sa, ospravedlňovať sa, hnevať sa a domáhať sa spravodlivosti. Hovorím vám, že je čas – práve teraz je ten čas – milovať.“
Mark Twain


Táto kniha vychádza z viacerých vedeckých výskumov, pričom jej základom je Harvardská štúdia o vývoji dospelých, výnimočný vedecký „pokus“, ktorého dejiny sa začali písať ešte v roku 1938 a aj napriek mnohým prekážkam úspešne pokračuje dodnes.


V období začiatku tohto výskumu išlo o naozaj odvážny počin, ktorého cieľom bolo a je porozumieť zdraviu človeka; nie je však zameraný na odhaľovanie príčin rozličných ochorení, ale na to, čo je tajomstvom nášho úspechu a rozvoja. Sledoval a aj naďalej sleduje život vybraných účastníkov od radostí a starostí detstva cez prvé lásky až po starobu a smrť.


Jedno zo základných zistení štúdie je: fungujúce a pevné vzťahy sú základom šťastia a dobrého života.
Sú podstatné až do tej miery, že ak by sa mal z výsledkov získaných počas celého trvania výskumu odvodiť jeden základný princíp šťastného života a na ich základe pomenovať jednu takpovediac investíciu do života, ktorá sa spomína ako kľúčová aj v mnohých ďalších štúdiách, znela by takto:


Fungujúce a pevné vzťahy podporujú zdravie a prinášajú šťastie. Bodka.


„Ak preto rozmýšľate nad tým, čo by ste mali urobiť, aby ste boli zdraví a šťastní, z vedeckých dát vyplýva, že by ste sa mali v prvom rade sústrediť na rozvíjanie vzťahov. Všetkých. Ako vám dokážeme, ide o krok, ktorý nerobíme len raz, ale stále, každú sekundu, každý týždeň, každý rok. Ide o rozhodnutie, ktoré podľa mnohých štúdií prispieva k trvalému šťastiu, neustále nás posúva vpred a robí nás lepšími,“ píšu v knihe Dobrý život autori.