Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slovensko KRIMI. 3 diel unikátnej série slovenských umelcov

 Milan Buno  15. február 2023  266  
Slovensko KRIMI. 3 diel unikátnej série slovenských umelcov


Prešporské divadlo v spolupráci s Vydavateľstvom SLOVART prinieslo v zbierke poviedok Slovensko KRIMI devätnásť originálnych detektívok slovenských aj dvoch českých renomovaných autorov. Od príbehov klasického detektívneho vyšetrovania cez nebezpečné akčné cudzokrajné dobrodružstvá až po zločin z pohľadu psychopatického vraha s predslovom súdneho znalca Antona Heretika.


Každú poviedku sprevádza ilustrácia významného slovenského výtvarníka. Všetky poviedky sú nahovorené známymi hereckými hlasmi sprevádzanými autorskou hudbou skomponovanou špeciálne pre tento projekt na troch CD a USB nosiči. Súčasťou setu je aj limitovaná zberateľská magnetka.


Darčekový box Slovensko KRIMI obsahuje:



  • 440 strán plnofarebne ilustrovanej knihy

  • 22,5 hodinová 3CD audiokniha

  • USB, na ktorom je audiokniha

  • limitovaná zberateľská magnetka


Slovensko KRIMI sa dá kúpiť ako samostatná kniha, alebo ako spomínaný darčekový box.


Na projekte sa zúčastnila stovka slovenských umelcov (+ zopár českých). 19 slovenských poviedok + 2 české a bonus v podobe poviedky Petra Pišťanka. V predslove knihy sa autor viacerých hitov (Humor, Zlo, Dobro, Sny...), odborník na klinickú a forenznú psychológiu Anton Heretik zamýšľa nad otázkou: Prečo nás tak fascinuje svet zločinu a kriminálne témy?


„Odpoveď je prostá – tieto diela oslovujú našu vlastnú agresivitu,“ píše v knihe odborník. „Zažívame predsa pri nich takú pestrú paletu emócií – hnev, strach, odpor, úľavu, zadosťučinenie… Nevedome sa identifikujeme s páchateľmi, vedome skôr s obeťami. Na konci príbehu zažívame katarziu – bolo to len „akoby“ (len film, kniha, hra) a hlavne, nás sa to nedotklo.“


V knihe nájdete známych aj menej známych autorov. Tu je zoznam všetkých: Michal Čierny, Juraj Gerbel, Katarína Holetzová, Roman Horňák, Karol D. Horváth, Pišta Vandal Chrappa, Janko Iša, Viliam Klimáček, Márius Kopcsay, Ivan Kučera, Lucia Lackovičová, Silvester Lavrík, Dominika Madro, Marek Mittaš, Jakub Nvota, Martin Petro, Peter Pišťanek, Jiří Walker Procházka, Vanda Rozenbergová, Dušan Taragel, Marko Thelen a Honza Vojtíšek.


Poviedky v knihe Slovensko KRIMI nahovorili do vyše 22-hodinovej audioknihy známi slovenskí herci ako Táňa Pauhofová, Dominika Kavaschová, Boris Farkaš, Ľuboš Kostelný, Milan Kňažko, Elena Podzámska, Marián Mitaš, Jana Oľhová, či Marián Miezga. Toto je poviedka Kalamita v jeho podaní:



Každú poviedku sprevádza ilustrácia významného slovenského výtvarníka. Autorom ústredného motívu obálky knihy a audioknihy je Pavol Čejka. V zbierke nájdete aj ilustrácie od Kataríny Vavrovej, ktorej umelecký rukopis zdobí prvý diel projektu Slovensko Noir. Poviedky dopĺňajú ilustrácie takých umelcov, ako je Marek Ormandík, Peter Kľúčik, Jozef Gertli Danglár, Jana Farmanová, Cynthia Gregorová, Erik Šille a mnohí ďalší.


Celý projekt, doterajšie 3 diely, si zaslúžia obdiv a podporu. Je to projekt Prešporského divadla, ktoré založila herečka Judita Hansman. Na projekte sa výrazne podieľali hudobník, novinár a nadšenec divadla František Lintner, a Mária Kmeťková, harfistka spolupracujúca na viacerých hudobných projektoch.