Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  16 °C
Mimoriadne správy

Sam Smith je prvým ohláseným headlinerom Colours of Ostrava 2024

 Webnoviny  30. október 2023  200  
Sam Smith je prvým ohláseným headlinerom Colours of Ostrava 2024

30.10.2023 (SITA.sk) - Sam Smith vystúpi na Colours of Ostrava 2024. Britský spevák predstaví svoj najnovší album Gloria a sľubuje veľkolepú šou za účasti trans hudobníčky Kim Petrasovej.

So skladbou Unholy sa stali prvými nebinárnymi a trans umelcami, ktorí získali cenu Grammy a dostali sa na čelo najprestížnejšieho amerického hudobného rebríčka Billboard Hot 100.

Sam Smith získal päť cien Grammy


Meno prvého headlinera osobne oznámila umelecká riaditeľka festivalu Zlata Holušová na stretnutí s fanúšikmi. Festival sa bude konať od 17. do 20. júla 2024. Vstupenky si môžete zakúpiť tu: https://goout.net/en/colours-of-ostrava-2024/szqghcw/.

Sam Smith získal päť cien Grammy. V roku 2016 ju získal za pieseň Writings on the Wall k bondovke Spectre, za ktorú získal aj Oscara za najlepšiu filmovú pieseň. V roku 2019 sa Sam Smith rozhodol verejne oznámiť svoju nebinárnu rodovú identitu, pričom si želá, aby ho oslovovali "oni", pretože sa necíti byť mužom ani ženou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Colours of Ostrava 2023 (fotografie)

Na svojom zatiaľ poslednom albume Gloria sa Sam Smith posúvajú od nostalgických balád k tanečnejšej hudbe a hlavne hlasno vyzývajú k zmiereniu so sebou samým, úprimnosti a odvahe žiť v súlade s vlastnou podstatou, identitou a orientáciou.

Otvorenosť je hodnota, na ktorú je náš festival veľmi hrdý. Preto plne rešpektujeme identitu Sama Smitha, ktorej súčasťou je aj oslovenie v množnom čísle, a preto takto pristupujeme k spevákovi aj v našej komunikácii," vysvetľuje Zlata Holušová.

Aj Yogetsu Akasaka a Son Mieux


Sam Smith je počas jesene na turné v Austrálii. Budúci rok ich čaká turné po Európe, v rámci ktorého vystúpia vo štvrtok 18. júla 2024 v Dolných Vítkoviciach.



Som nadšená, že môžeme Sama Smitha priviesť na Colours. Ich hlas je pre mňa magický a úprimnosť, s akou sa otvárajú svetu, je absolútne úžasná. Každý rok chceme predstaviť to, čo hýbe hudobným svetom. Piesne Sama Smitha majú neuveriteľné počty stiahnutí a pozretí a myslím, že Stay with Me pozná z rádií naozaj každý," komentuje uvedenie britského speváka Zlata Holušová.



Na stretnutí s fanúšikmi festivalu v ostravskom klube Dock organizátori predstavili aj ďalšie už potvrdené body programu. Na 21. ročníku Colours of Ostrava vystúpi japonský budhistický mních Yogetsu Akasaka s fascinujúcou a úplne inovatívnou formou meditačnej hudby beatbox.

Ďalším menom je sedemčlenná holandská skupina Son Mieux, ktorá znovuobjavuje hudobné aranžmány a kostýmy disco vlny 70. rokov a využíva ich pri komponovaní svojich súčasných popových hitov. Vystúpi aj trio Klangphonics, ktoré spája elektronickú hudbu a živé nástroje do melodického techna a energického deephouse.

Medzinárodné diskusné fórum Meltingpot


21. ročník Colours of Ostrava sa uskutoční od 17. do 20. júla 2024 v Dolních Vítkoviciach. Súčasťou festivalu je medzinárodné diskusné fórum Meltingpot, premietanie filmov z MFFKV a množstvo divadelných predstavení a umeleckých inštalácií.



Od roku 2015 sa festival koná v areáli unikátneho revitalizovaného industriálneho areálu Dolních Vítkovic v centre Ostravy. Každoročne sa na ôsmich hudobných pódiách predstaví viac ako 100 kapiel a na 11 pódiách diskusného fóra Meltingpot vystúpi viac ako 200 rečníkov z celého sveta.



V rámci projektu Colours bez bariér ponúka festival špeciálne služby pre návštevníkov so zdravotným postihnutím. V roku 2023 využilo tieto služby 850 ľudí s telesným, zrakovým alebo sluchovým postihnutím, ako aj ľudí s poruchou autistického spektra. Festival tradične ponúka v sobotu bezplatný vstup pre ľudí nad 65 rokov, v roku 2023 ich bolo 1 216. Festival pravidelne navštevujú aj deti, pre ktoré festival pripravuje ČEZ Family Park so špeciálnym detským programom. V roku 2023 navštívilo festival celkovo 4 212 detí.

Okrem hlavného festivalu organizuje tím Colours každoročne aj medzinárodný showcaseový festival Crossroads pre hudobných profesionálov a bezplatný festival Arts&Live v uliciach Ostravy. Počas roka organizuje aj samostatné koncerty na rôznych miestach Českej republiky. Aktuálne sa 22. februára 2024 v pražskom Rock Cafe predstaví skupina The Longest John a 1. marca sa v pražskom O2 Universum uskutoční koncert turné Love Lines speváčky a skladateľky LP.

Viac k témam: Colours of Ostrava, Ostrava
Zdroj: SITA.sk - Sam Smith je prvým ohláseným headlinerom Colours of Ostrava 2024 © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.