Štvrtok, 2. máj 2024
Jasno  12,9 °C
Mimoriadne správy

Marián Varga. Nebo, peklo, raj

 Milan Buno   6. apríl 2024  227  
Marián Varga. Nebo, peklo, raj

Marián Varga bol fenomén.


Bol však aj zvláštny už od detstva a veľmi skoro sa u neho začala prejavovať špecifickosť. Obdarení ľudia skrátka nie sú výnimoční vzhľadom na svoj vek, ale komplexne. U Mariána to bolo cítiť od narodenia. Toto často hovorievala teta Irenka, manželka Mariánovho strýka Alojza Winklera...


Kniha Marián Varga. Nebo, peklo, raj približuje tohto skvelého umelca, jeho rodinu – matku bohémku, otca, ktorý bol pojmom vo svojom fachu a praktickú sestru. Samotný Marián nemusel školu a akosi mal talent na spájanie sa s nevhodnými priateľmi. Sledujeme jeho muzikálnu kariéru, ako študoval na Konzervatóriu klavír, ako spolupracoval so skupinou Prúdy, ktorá začala v roku 1968. A samozrejme vďaka ktorej vznikol legendárny album Zvoňte zvonky.


Marián Varga si pre svoje skladby či albumy rád požičiaval názvy obľúbených literárnych diel, spomeňme aspoň Ulicu plnú plášťov do dažďa, Nesmierny smútok hotelovej izby alebo Speak, Memory. My sme sa ním inšpirovali.


Dôvody, prečo si autori Jana Vargová a Marian Jaslovský pre knihu o Mariánovi požičali názov románu Julia Cortázara Nebo, peklo, raj, sú najmenej dva: on sa k nemu celý život opakovane vracal a naša kniha je tak ako Cortázarovo dielo viacvrstvový záznam, ktorý z rôznych uhlov a vzdialeností nasvecuje „hlavného hrdinu".


Dočítate sa aj veľa vecí z Mariánovho súkromia. Napríklad, aký bol jeho boj s rakovinou a s akou odvahou a pre neho typickým nadhľadom k tej chorobe pristupoval.


Marián Varga. Nebo, peklo, raj je neautorizovaná, zato však mimoriadne živá biografia Mariána Vargu. Je zostavená z množstva rozhovorov, fikcií, anekdot, ale predovšetkým autentických minipríbehov od jeho spolupútnikov, ľudí, ktorí spoluvytvárali Mariánov svet a priamo sa dotýkali jeho zložitej, no charizmatickej osobnosti. Osobnosti, ktorá bola za života právom aj neprávom opradená legendami, pretože v plnej miere zakúsila svoje nebo, peklo i raj.