Nedeľa, 16. jún 2024
Slnečno  17,5 °C
Mimoriadne správy

Maja Lunde a jej letný príbeh Vládkyňa vetra

 Milan Buno  21. máj 2024  175  
Maja Lunde a jej letný príbeh Vládkyňa vetra


Vládkyňa vetra je letný príbeh s príchuťou slaného mora, škreku čajok, vône lesných jahôd a hrejivého pocitu priateľstva. Krehký a citlivý príbeh o ľuďoch, ktorí sa usilujú vrátiť do svojho života poriadok a umlčať doznievajúce následky vojny.


Je leto a skupina detí z mesta odcestuje na ostrov Værland, aby tam strávili prázdniny a zabudli na trosky, prach a zmätok, ktoré zanechala v krajine vojna. Na brehu už čakajú obyvatelia ostrova, aby si ich odviedli do svojich domácností.


Jedenásťročný Tobias dúfa, že sa dostane k prívetivým ľuďom, kde sa konečne bude môcť dosýta najesť. Namiesto toho však skončí na skalnom výbežku nad morom u mrzutej rybárky Lotte.
Keď sa jeho domáca vyberie na lov, zvedavý Tobias objaví v dome záhadnú izbu plnú tajomných kresieb. Kto ich kreslil, kto je Vládkyňa vetra a kto Pán lesa? Tobias postupne odhaľuje ďalšie záhady ostrova, a keď ho vznášajúci sa chodník zavedie k starému domu uprostred lesa, zoznámi sa s priateľskou Dinou, od ktorej sa dozvie všeličo o osudoch ľudí, čo žijú na ostrove.


Kedysi som dokázal otvoriť knihu a zahĺbiť sa do nej na celý deň, stratiť sa v príbehu, žiť v inej dobe a zažívať neuveriteľné dobrodružstvá. Ale teraz sa to už nestávalo, jednoducho mi to viac nešlo. Aj naďalej som vedel čítať, dokonca rýchlejšie ako predtým, o to nešlo, ale slová v knihách zostali len slovami, len nudnými vetami, bol to len tuš na papieri, nespájali sa do príbehov. Teraz existuje len jediný príbeh, príbeh o vojne. Najmä ten o Bielej noci.


Maja Lunde je jednou z najúspešnejších nórskych autoriek na medzinárodnej literárnej scéne. Napísala niekoľko kníh pre deti a mládež a oceňovaný román pre dospelých História včiel z roku 2015. V slovenčine vyšli krásne knihy Snehová sestra a Strážkyňa slnka.


Vládkyňa vetra je tretí príbeh z kvarteta o ročných obdobiach. Snehová sestra vyšla v 31 krajinách a predalo sa z nej 250-tisív výtlačkov. Získala viacero nominácií a medzinárodných ocenení. Strážkyňa slnka vyšla v 18 krajinách a teraz je tu teda tretia kniha a opäť očarujúci príbeh. Poetický a dojímavý. Krásy severského leta uprostred prírody potešia srdcia detí aj dospelých. Čarovné ilustrácie Lisy Aisato dokonale dopĺňajú atmosféru knihy.


Štvrtá kniha série je naplánovaná na rok 2025.