Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Laureáti Krištáľového krídla za rok 2022 sú známi. Mimoriadnu cenu na galavečere odovzdali dvom osobnostiam

 Webnoviny   5. marec 2023  213  
Laureáti Krištáľového krídla za rok 2022 sú známi. Mimoriadnu cenu na galavečere odovzdali dvom osobnostiam

5.3.2023 (SITA.sk) - Spevák Adam Ďurica, lekár Richard Imrich či sochár Milan Lukáč sú laureátmi 26. ročníka cien Krištáľové krídlo. Spolu s ďalšími osobnosťami ich ocenili v sobotu 4. marca v budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Laureáti ocenenia


Spoločnosť laureátov sa tak rozrástla o 11 úspešných Slovákov, ktorí dosiahli vo svojom odbore výnimočné výsledky. Ďalší dvaja laureáti vstúpili do spoločnosti držiteľov Mimoriadnej ceny. V tlačovej správe o tom informovala Elena Slováková - Budinská z umeleckej a reklamnej agentúry Krištáľové krídlo.

Krištáľové krídlo v kategórii Filantropia získala Eva Turáková, ktorá vytvorila základnú a materskú školu pre žiakov a deti s autizmom v Prešove. Adam Ďurica si prevzal ocenenie v kategórií Populárna hudba.

Skladby z jeho albumu Naše hriechy patria medzi tie najhranejšie. Zdeněk Březovják a Ján Koščo si odniesli cenu v kategórii Hospodárstvo. Sú spoluzakladatelia prešovskej spoločnosti Canor, ktorá vyrába audioprodukty.

V kategórii Hudba získali ocenenie virtuózni umelci Janoska Ensemble. V kategórii Medicína a veda obdržal Krištáľové krídlo MUDr. Richard Imrich, ktorý sa podieľal sa na vývoji nového lieku nitizinon. Európska lieková agentúra ho schválila ako účinnú a bezpečnú liečbu pre ľudí s genetickým ochorením alkaptonúria, teda choroba čiernych kostí. V kategórii Inovácie a startupy dostal ocenenie Rastislav Hlaváč, zakladateľ spoločnosti Minit a spoluzakladateľ GRADIENT ECM.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Krištáľové krídlo 2022 (fotografie)

Technologický podnikateľ, vizionár, stratég a investor vybudoval úspešný startup. Judit Pecháček (Bárdos), divadelná a filmová herečka, získala ocenenie v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie. Milan Lukáč, sochár, maliar a pedagóg, si odniesol cenu za Výtvarné umenie.

Mimoriadna cena Krištáľové krídlo za rok 2022


V kategórii Publicistika a literatúra ocenili Milana Kolcuna, glosátora, spisovateľa, prekladateľa a legendárneho turistického sprievodcu v Košiciach. Sprevádza už 30 rokov vo viacerých svetových jazykoch. V kategórií Šport sa stal laureátom Zdeno Chára, ktorý odohral za 24 rokov v zámorskej NHL 1 680 zápasov a získal Stanleyho pohár. Slovensko reprezentoval sedemkrát na MS a trikrát na ZOH.

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo udelili dvom osobnostiam. Umelcovi, akademickému maliarovi Alexejovi Vojtáškovi, ktorý patrí medzi najvýznamnejších slovenských výtvarníkov a zástupcovi oblasti hospodárstva Štefanovi Mácsadimu, predstaviteľovi obchodného reťazca COOP Jednota Slovensko.


Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré vo svojom odbore dosiahli mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.



Viac k témam: Krištáľové krídlo 2022, Ocenenie
Zdroj: SITA.sk - Laureáti Krištáľového krídla za rok 2022 sú známi. Mimoriadnu cenu na galavečere odovzdali dvom osobnostiam © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.