Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Anticenu Zlatá malina nezískala len Blondínka, ale aj samotný usporiadateľ

 Webnoviny  11. marec 2023  205  
Anticenu Zlatá malina nezískala len Blondínka, ale aj samotný usporiadateľ

11.3.2023 (SITA.sk) - Zlatú malinu pre najhorší film udelili životopisnému filmu Blondínka o Marilyn Monroe v réžii Andrewa Dominika. Tvorca snímky, ktorá tiež s ôsmimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov v 43. ročníku udeľovania Zlatých malín za to najhoršie, čo priniesol uplynulý filmový rok, získal aj druhú sošku za scenár.

Podľa organizácie, ktorá anticeny udeľuje, je film mizogýnny a „nehanebne zneužíva pamiatku zosnulej Marilyn Monroe“. Informuje o tom portál The Hollywood Reporter.

Anticenu udelili aj sami sebe


Organizácia tiež udelila prvý raz v dejinách malinu aj sama sebe po tom, ako im hlasujúci vyčítali, že medzi nominované herečky zaradili aj 12-ročnú Ryan Kieru Armstrong.

V dôsledku tohto „kiksu“ sa rozhodli pre zmenu pravidiel, ktorá by mala zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti medzi kandidátov dostal niekto považovaný za mladistvého. Armstrong zároveň na hlasovacom lístku vymenili sami za seba a „s prehľadom zvíťazili“.

Dve maliny si vyslúžil Tom Hanks, ktorého vyhlásili za najhoršieho herca vo vedľajšej úlohe a udelili mu aj trofej za najhoršie spojenie na filmovom plátne, kde v Elvisovi „bodoval“ spolu s „jeho latexom pokrytou tvárou (a absurdným prízvukom)“. Dve anticeny udelili aj komiksovke Morbius, keď Jareda Leta vyhlásili za najhoršieho herca a Adriu Arjonu za najhoršiu herečku vo vedľajšej úlohe.

Škaredý bratranec Oscarov


O najhoršiu réžiu sa podľa organizácie postarali Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) a Mod Sun (Good Mourning) a za najhorší remake, rip-off alebo pokračovanie vyhlásili Pinocchia z dielne Disney.

Pozitívnejšou správou je, že Colinovi Farrellovi tento rok udelili Razzie Redeemer Award, ktorú „udeľujú bývalému uchádzačovi o maliny, ktorý získal späť svoje krídla a vyšiel z pekla malín“ za to, že sa posunul od kandidáta na najhoršieho herca v roku 2004 (za film Alexander Veľký) k favoritom na Oscara za najlepší herecký výkon (za film Duchovia Inisherinu) v roku 2022.

Organizátori Zlatých malín označujú svoje anticeny ako „škaredého bratranca Oscarov“ a upozorňujú nimi na to najhoršie, čo priniesol uplynulý filmový rok. Svojich „víťazov“ tradične vyhlasujú deň pred Oscarmi.


Prehľad držiteľov anticien Zlaté maliny v 43. ročníku ich udeľovania

Najhorší film: Blondínka
Najhorší herec: Jared Leto - Morbius
Najhoršia herečka: Razzies - za ich kiks s nomináciou v kategórii Najhoršia herečka
Najhorší herec vo vedľajšej úlohe: Tom Hanks - Elvis
Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe: Adria Arjona - Morbius
Najhoršie spojenie na filmovom plátne: Tom Hanks a jeho latexom pokrytá tvár (a absurdný prízvuk) - Elvis
Najhoršia réžia: Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) a Mod Sun - Good Mourning
Najhorší scenár: Blondínka - Andrew Dominik, adaptácia „biografického románu“ od Joyce Carol Oates
Najhorší remake, rip-off alebo pokračovanie: Pinocchio



Viac k témam: anticena, Hollywood, Zlatá malina
Zdroj: SITA.sk - Anticenu Zlatá malina nezískala len Blondínka, ale aj samotný usporiadateľ © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.