Streda, 8. máj 2024
Mimoriadne správy

Zvyšovanie cien bytov sa môže zastaviť, Bratislava už spomalila

 Webnoviny  23. apríl 2017  375  
Zvyšovanie cien bytov sa môže zastaviť, Bratislava už spomalila

BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) - Ceny bytov v prvom štvrťroku 2017 v porovnaní s posledným kvartálom minulého roka zatiaľ neklesli. V Bratislave však už odborníci na realitný trh zaznamenali spomalenie cien rastu bytov, a to v najväčšom segmente, dvojizbových a trojizbových bytov. Informoval o tom portál Nehnuteľnosti.sk.

Vývoj v Košiciach bol opačný


V Bratislave zaznamenali priemerné ceny trojizbových bytov medzi rokmi 2015 až 2016 nárast nad osem percent, čiže väčší ako v aktuálnom medziročnom porovnaní, kedy sa tento rast prejavil pod úrovňou piatich percent.

Priemerná cena trojizbového bytu v prvom štvrťroku 2017 tak dosiahla 2 110 eur za meter štvorcový. Medziročne rástli priemerné ceny trojizbových bytov najviac v treťom obvode, a to o takmer 10 %. Naopak, o jedno percento sú medziročne nižšie ceny bytov v mestskej časti Bratislava V, kde boli trojizbové byty najlacnejšie.

„Opačný vývoj vidíme napríklad v Košiciach, kde nárast cien pravdepodobne ešte len kulminoval v nedávnom období. V Košiciach bol medziročný nárast v segmente starších trojizbových bytov medzi rokmi 2015-2016 vo výške 8 %, v porovnaní s nárastom medzi rokmi 2016-2017 za celé Košice až takmer 13 %,“ uviedli analytici z portálu Nehnuteľnosti.sk Priemerná jednotková cena trojizbového bytu v Košiciach dosiahla sumu 1 285 eur za meter štvorcový.

Odporúčame:
Tretina ľudí z Bratislavy a okolia riešila alebo plánuje riešiť kúpu nehnuteľnosti

Dvojizbáky sú na tom takmer rovnako


Situácia v segmente dvojizbových bytov je na realitnom trhu takmer identická ako pri trojizbových. Pred rokom bol v medziročnom porovnaní v Bratislave nárast cien starších bytov 14 %, teraz je pod úrovňou piatich percent, uvádza portál Nehnuteľnosti.sk.

Ešte menším tempom rástol bratislavský realitný trh v medzikvartálnom porovnaní, a to len dvoch percent v mestských častiach Bratislava – Staré mesto a Ružinov, ktoré sú pre Slovákov najžiadanejšími bratislavskými lokalitami. V Starom meste dosiahla priemerná jednotková cena v prvom kvartáli tohto roka 2 616 eur za meter štvorcový, v Ružinove to bolo 2 210 eur za meter štvorcový.

V Košiciach je situácia opäť opačná. Pred rokom bol medziročný nárast len na úrovni štyroch percent, v súčasnosti medziročný nárast priemerných cien dvojizbových starších bytov atakuje hranicu 20 %. „Obdobnú situáciu ako v Košiciach vidíme aj v ostatných krajských mestách. Najvýraznejšie medziročné zvýšenie cien dvojizbových bytov zaznamenal okres Trnava, a to až o 24,5%. Za medziročným nárastom cien netreba však vidieť len nárast cien, ale aj pribúdanie novostavieb, ktoré rozširujú ponuku realitného trhu, a tak dvíhajú priemernú cenu za mesto,“ uzavreli odborníci z portálu Nehnuteľnosti.sk.



Viac k témam: byty, ceny, nehnuteľnosti, reality
Zdroj: Webnoviny.sk - Zvyšovanie cien bytov sa môže zastaviť, Bratislava už spomalila © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.