Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Zmierňovanie rastu spotrebiteľských cien služieb a tovarov pokračuje, inflácia klesla na 10,8 percent

 Webnoviny  14. júl 2023  161  
Zmierňovanie rastu spotrebiteľských cien služieb a tovarov pokračuje, inflácia klesla na 10,8 percent

14.7.2023 (SITA.sk) - Zmierňovanie rastu spotrebiteľských cien tovarov a služieb na Slovensku pokračuje. Medziročne inflácia od roku 2021 bez prestávky rastie, v júni však jej dynamika štvrtý mesiac po sebe klesla, a to na úroveň 10,8 %. Takúto medziročnú úroveň inflácia dosahovala naposledy v marci minulého roka.

Spomalenie rastu inflácie


Medziročné spomaľovanie rastu inflácie v júni ovplyvnil najmä rýchlejší pokles cien pohonných hmôt takmer o 19 %, zdražovanie potravín pod 20 % a bývanie s energiami a službami pod 10 %. Pozitívom je, že medzimesačne sa rast cien potravín zastavil prvýkrát od augusta 2021. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročne vyššie ceny boli v jedenástich z dvanástich sledovaných výdavkových skupinách domácností, dvojciferný rast zaznamenávalo stále šesť odborov. Pokles pokračoval iba pri cenách v doprave.

Potravinársky priemysel


Najväčší vplyv na celkovú infláciu mali ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré sú jednou z najvýznamnejších položiek vo výdavkoch domácností. Tie nepretržite rastú už tretí rok a v júni medziročne stúpli o 19 %, čo sú hodnoty spred roka.

Dynamika rastu sa spomalila tretí mesiac, avšak ceny vyššie o viac ako 20 % sa stále udržali v piatich spomedzi deviatich sledovaných skupín potravín. Najvýznamnejšie boli najmä vyššie ceny chleba a obilnín o 20 %, mlieka, syrov a vajec o 21,6 %, a tiež zeleniny o
25 % aj cukru a cukroviniek o 28,5 %. Ceny nealkoholických nápojov sa zvýšili o 17,7 %.

Ceny stravovacích služieb


Pred letom k celkovému výsledku inflácie prispeli aj vyššie ceny za stravovacie služby o 12,9 %, z toho hlavne v reštauráciách a kaviarňach o 14,7 %, ako aj vyššie ceny za ubytovacie služby o 9,5 %. Naďalej rástli ceny za tovary a služby osobnej starostlivosti o viac ako 15 %, z nich hlavne ostatné pomôcky a výrobky o 17,4 %.

Vyššie ceny zaznamenalo aj odievanie či vzdelávanie. Rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tiež patrí k váhovo najvýznamnejším položkám a spolu s potravinami tvorí takmer polovicu všetkých výdavkov domácností, bol v júni na úrovni 9,7 %. Hodnotu pod 10 % mal naposledy v decembri 2021.

Rast cien tlmil odbor dopravy


Vyššie ceny zaznamenali pevné paliva o 37,1 % a tepelná energia o 17,7 %, ako aj údržba a oprava obydlia o 15,6 %, či zber smetí o 17,2 %. Dlhodobý vplyv rastu cien stavebných materiálov sa prejavuje v imputovanom nájomnom, to v júni zaznamenalo medziročne zvýšenie cien o 6 %, čo bola najnižšia hodnota za posledné dva roky.

Medziročný rast cien tlmil iba odbor doprava, ceny v ňom klesli o 5,1 %. Najväčší vplyv mal pokles cien pohonných látok, ktoré boli medziročne lacnejšie o 18,6 %. Index spotrebiteľských cien sa v júni tohto roka medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o
10,7 %, za nízkopríjmové domácnosti o 11,6 % a za domácnosti dôchodcov o 11,4 %.

Viac k témam: Cena energií, Ceny, Ceny pohonných látok, Ceny potravín, Inflácia, Nárast cien, Spotrebitelske ceny, Stravovanie, Zdražovanie
Zdroj: SITA.sk - Zmierňovanie rastu spotrebiteľských cien služieb a tovarov pokračuje, inflácia klesla na 10,8 percent © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.