Štvrtok, 13. jún 2024
Zamračené  12,6 °C
Mimoriadne správy

Železničné opravovne Zvolen opravia rušne pre českého dopravcu za desiatky miliónov korún

 Webnoviny  15. apríl 2019  276  
Železničné opravovne Zvolen opravia rušne pre českého dopravcu za desiatky miliónov korún

BANSKÁ BYSTRICA 15. apríla (WebNoviny.sk) - Zvolenské Železničné opravovne a strojárne (ŽOS) uzavreli dve zmluvy s českým partnerom ČD Cargo, na základe ktorých opravia 11 spaľovacích motorov hnacích dráhových vozidiel rady 750 a 10 spaľovacích motorov rady 742 v rôznych rozsahoch opráv.

Dva motory sú už po prehliadke


Zmluvy v súhrnnej výške 65 miliónov českých korún budú realizované v tomto a v budúcom roku. Zvolenská spoločnosť získala zákazku na opravu rušňov na základe ukončených výberových konaní z minulého roka.

„Teší nás, že sme pre mnohých zahraničných klientov obchodným stabilným partnerom. Prevažná časť našich výkonov smeruje práve mimo Slovenska a považujeme to za skvelé zúročenie dlhodobých skúseností s opravami spaľovacích motorov, ako aj s opravami hnacích dráhových vozidiel radu 750,“ povedal generálny riaditeľ ŽOS Zvolen Peter Rešetár. V minulom roku spoločnosť realizovala opravy aj do Azerbajdžanu a Poľska.

Zvolenská ŽOS-ka bola v minulosti výhradným opravcom spaľovacích motorov vyrobených v bývalom Československu. Aktuálne sa už vo Zvolene nachádza päť českých spaľovacích motorov. Dva už absolvovali komisionálnu prehliadku.

Funkčná skúška vozidla


Tieto motory pochádzajú z SOKV České Budějovice a OKV Břeclav. V budúcnosti budú do ŽOS Zvolen pristavované spaľovacie motory už ako súčasť HDV rady 742, kde sa bude vykonávať zábeh oživenia a funkčnej skúšky vozidla.

ŽOS Zvolen, a. s., opravuje motorové a elektrické rušne a vlakové jednotky takmer 25 rokov. Spoločnosť vznikla v roku 1994 na základe vyše storočnej tradície železničných dielní z roku 1872, v súčasnosti zamestnáva približne 440 ľudí.

Výrobný program je zameraný na široký sortiment opráv, modernizácií, rekonštrukcií a revízií motorových vozňov, elektrických rušňov a osobných vozňov. Výraznú časť vývozného portfólia tvoria subdodávky komponentov pre zahraničných výrobcov koľajových vozidiel. Základné imanie spoločnosti je 11,9 mil. eur.

(1 EUR = 25,623 CZK)

Viac k témam: České dráhy Cargo, ŽOS Zvolen
Zdroj: Webnoviny.sk - Železničné opravovne Zvolen opravia rušne pre českého dopravcu za desiatky miliónov korún © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.