Streda, 15. máj 2024
Mimoriadne správy

Väčšina obyvateľov Európskej únie hodnotí ekonomickú situáciu ako dobrú, podpora eura trhá rekordy

 Webnoviny  15. jún 2018  346  
Väčšina obyvateľov Európskej únie hodnotí ekonomickú situáciu ako dobrú, podpora eura trhá rekordy

BRATISLAVA 15. júna (WebNoviny.sk) - Väčšina obyvateľov Európskej únie hodnotí hospodársku situáciu ako dobrú a budúcnosť vníma pozitívne. Dôvera v úniu silnie a podpora hospodárskej a menovej únie je na najvyššej úrovni.

Podľa nového prieskumu Eurobarometra, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia, čoraz viac občanov má pocit, že majú prospech z kľúčových politík únie a dve tretiny Európanov podporujú silnú EÚ, pokiaľ ide o obchod.

Európske hospodárstvo je v dobrom stave


Stav európskeho hospodárstva vníma pozitívne 50 % respondentov, čo je viac o 2 percentuálne body od jesene 2017, a negatívne 37 % opýtaných pri poklese o dva body. Ide o najvyšší podiel pozitívneho vnímania ekonomiky EÚ od roku 2007.

Odporúčame:
Aktualizované: Slovenská ekonomika medziročne rástla rýchlejšie, potiahol ju hlavne domáci dopyt

Až v 25 členských štátoch väčšina účastníkov prieskumu uviedla, že európske hospodárstvo je v dobrom stave, pričom vlani na jeseň to bolo v 23 krajinách únie. Od jesene 2017 sa pozitívne vnímanie zvýšilo v 21 členských štátoch.

Na Slovensku je hodnotené skôr negatívne


Pozitívne hodnotenie stavu národného hospodárstva na úrovni 49 % a pri náraste o jeden bod prvýkrát prevažuje nad negatívnym vnímaním so 47 % a poklesom o dva body.

"Toto však neplatí pre Slovensko, kde stav hospodárstva hodnotí pozitívne 41 % respondentov a negatívne 55 %," uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK na Slovensku.

Od jesene 2017 sa pozitívne vnímanie stavu hospodárstva zvýšilo v 18 členských štátoch, s najvyššou úrovňou v Portugalsku (43 %, rast o 10 bodov), v Írsku (79 %, plus 7 bodov), vo Fínsku (77 %, rast o 6 bodov) a v Litve (38 %, plus 6 bodov). Názory respondentov v jednotlivých členských štátoch sa líšia, napríklad, v Holandsku a Luxembursku považuje stav národného hospodárstva za dobrý až 93 % respondentov, zatiaľ čo v Grécku iba 2 %.

Podpora eura


Podpora pre hospodársku a menovú úniu a euro dosahuje rekordnú úroveň, pričom tri štvrtiny respondentov (74 %) v eurozóne podporuje jednotnú menu EÚ.

Odporúčame:
Euro voči doláru oslabilo, nákup dlhopisov by sa v tomto roku mal ukončiť

"V tomto ukazovateli je Slovensko nad priemerom EÚ, podporu euru a hospodárskej a menovej únii vyjadrilo až 77 % opýtaných," dodala Ludviková.

Jarný štandardný prieskum Eurobarometra 2018 sa uskutočnil prostredníctvom osobných rozhovorov od 17. do 28. marca. V rámci prieskumu bolo oslovených 33 130 respondentov z jednotlivých členských štátov EÚ a kandidátskych krajín.

Viac k témam: ekonomika, euro, eurobarometer, Európska komisia (EK), Európska únia, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina obyvateľov Európskej únie hodnotí ekonomickú situáciu ako dobrú, podpora eura trhá rekordy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.