Štvrtok, 13. jún 2024
Polojasno  15,6 °C
Mimoriadne správy

USA hrozia uvalením ciel pre Európsku úniu, ak Brusel nezruší subvencie pre Airbus

 Webnoviny   9. apríl 2019  299  
USA hrozia uvalením ciel pre Európsku úniu, ak Brusel nezruší subvencie pre Airbus

WASHINGTON 9. apríla (WebNoviny.sk) - USA uvažujú o uvalení ciel na tovary z Európskej únie v hodnote približne 11 mld. USD v reakcii na subvencie únie pre výrobcu lietadiel Airbus.

Svetová obchodná organizácia (WTO) totiž dospela k záveru, že subvencie EÚ majú negatívny vplyv na USA. Americké clá by sa mohli dotknúť napríklad európskych lietadiel či syrov, uviedol splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer. Informuje o tom portál bbc.com.

Hodnotu tovarov, ktorých sa budú clá týkať, podľa splnomocnenca určí arbitráž na pôde WTO. Výsledok arbitráže sa očakáva v priebehu niekoľkých mesiacov. Predbežný zoznam tovarov, na ktoré majú byť uvalené clá, USA zverejnili pre verejnú konzultáciu.

"Táto vec je predmetom právneho sporu 14 rokov a nadišiel čas pre činy," povedal Lighthizer. "Naším konečným cieľom je dosiahnuť dohodu s EÚ, aby sa ukončili všetky subvencie pre veľké civilné lietadlá, ktoré nie sú v súlade s pravidlami WTO. Keď EÚ zruší tieto škodlivé subvencie, dodatočné americké clá, ktoré sa uvalia ako odveta, sa môžu zrušiť," vyhlásil splnomocnenec USA pre obchod.

(1 EUR = 1,1246 USD)

Viac k témam: Airbus, clá USA, Európska únia, Svetová obchodná organizácia (WTO)
Zdroj: Webnoviny.sk - USA hrozia uvalením ciel pre Európsku úniu, ak Brusel nezruší subvencie pre Airbus © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.