Pondelok, 29. apríl 2024
Jasno  15,9 °C
Mimoriadne správy

Strana SaS je skeptická voči vyjadreniam Fica o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent

 Webnoviny  14. apríl 2024  110  
Strana SaS je skeptická voči vyjadreniam Fica o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent

14.4.2024 (SITA.sk) - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je skeptická voči vyjadreniam premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent. Historická skúsenosť s Ficovou vládou podľa SaS však naznačuje, že k tomu napokon nedôjde a ide zo strany premiéra len o mediálny tlak.

Všetko naopak


Ako uviedol poslanec Marián Viskupič (SaS), štátny rozpočet potrebuje konsolidáciu a rozpočtovo zodpovedné strany si uvedomujú, že súčasný počet štátnych úradníkov je neudržateľný.

„Fico však zodpovedne k štátnemu rozpočtu nikdy nepristupoval. Naopak, od nástupu jeho štvrtej vlády robia všetko naopak," vyhlásil Viskupič.

Ako príklad uviedol vznik podľa neho zbytočného ministerstva športu, vytvorenie neúspešného projektu na pomoc s hypotékami, zvýšenie platov ministrov a zriadenie nových postov štátnych tajomníkov.

Veľké plány aj v roku 2006


SaS upozornila, že Fico neavizuje znižovanie počtu úradníkov prvýkrát. Poslanec Richard Sulík (SaS) pripomenul, že mal Fico veľké plány aj v roku 2006, kedy ohlásil 20-percentné znižovanie počtu úradníkov a nechal si to schváliť na vláde.

„Čo sa však stalo? Nič. Vláda sa na vlastné rozhodnutie vykašľala. Namiesto poklesu o 20 percent došlo vo verejnej správe k nárastu," uviedol Sulík a priblížil, že na úrade vlády v rokoch 2006 až 2010 počet zamestnancov stúpol o 17 percent a mzdové náklady o 50 percent.

Fico podľa Sulíka nerozumie, že pointou znižovania zamestnancov spočíva v zjednodušení systémov. „A práve tu on robí presný opak. Napríklad v roku 2004 došlo zavedením rovnej dane k masívnemu zjednodušeniu daňového systému, a to vytvorilo predpoklad na zníženie počtu úradníkov. Lenže práve Fico odvtedy svojimi nápadmi komplikuje daňový systém, čo si vyžaduje čoraz viac úradníkov,” podotkol Sulík a uzavrel s tým, že plošné rezy bez predchádzajúcej prípravy by ochromili celý štátny aparát.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), konsolidácia verejných financií, Premiér Slovenskej republiky, Prepúšťanie
Zdroj: SITA.sk - Strana SaS je skeptická voči vyjadreniam Fica o znižovaní stavov štátnych úradníkov o 30 percent © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.