Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Štáty podporujú globálnu minimálnu daň, je namierená proti presúvaniu nadnárodných firiem

 Webnoviny   1. júl 2021  481  
Štáty podporujú globálnu minimálnu daň, je namierená proti presúvaniu nadnárodných firiem

1.7.2021 (Webnoviny.sk) - Návrh na zavedenie globálnej minimálnej dane v snahe zabrániť nadnárodným firmám, aby sa vyhýbali plateniu daní presúvaním ziskov do krajín s nízkymi sadzbami, podporilo asi 130 krajín.

Dohoda, ktorú vo štvrtok oznámila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sa venuje aj zdaňovaniu najväčších globálnych spoločností v krajinách, kde prostredníctvom online podnikania zarábajú, aj keď tam nemusia mať fyzické sídlo.



Predchádzal jej návrh amerického prezidenta Joea Bidena na minimálnu sadzu na úrovni 15 %. Dohodu na najbližších stretnutiach prerokujú zástupcovia krajín G20 v nádeji, že by mohli detaily dotiahnuť do októbra a implementovať ju v roku 2023.

Na rokovaniach sa zúčastnilo 139 krajín, nie všetky však s dohodou súhlasili.

Viac k témam: dane, globálna ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk - Štáty podporujú globálnu minimálnu daň, je namierená proti presúvaniu nadnárodných firiem © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.