Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

SOS dotácia pre ľudí bez príjmu sa obnoví, vláda zvýšila aj jej výšku

 Webnoviny  28. október 2020  263  
SOS dotácia pre ľudí bez príjmu sa obnoví, vláda zvýšila aj jej výšku

28.10.2020 (Webnoviny.sk) - Vláda v stredu schválila návrh na obnovenie poskytovania tzv. SOS dávky. Suma tejto pomoci sa súčasne zvýši z 210 eur na 300 eur mesačne. Ide o dávku určenú pre ľudí, ktorí pre koronakrízu prišli o zárobkovú činnosť a nemajú nárok na žiadnu inú finančnú pomoc od štátu.

Vyplýva to z novely nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v čase mimoriadnej situácie, ktorú v stredu schválila vláda. SOS dotáciu by podľa rezortu práce a sociálnych vecí mohlo dostávať približne 10-tisíc ľudí mesačne.

Peniaze za stravu pôjdu rodičom


Schváleným nariadením vlády sa zároveň spresňujú podmienky poskytovania dotácií na stravu v čase trvania krízovej situácie. Upravuje sa možnosť poskytovania dotácie v prípade, keď je zariadenie školského stravovania pre krízovú situáciu zatvorené, ale deti sa naďalej zúčastňujú výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania na základnej škole.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


"V tomto prípade sa podmienka odobratia stravy považuje za splnenú a dotácia sa vyplatí rodičom v hotovosti za tie dni, kedy bolo zariadenie školského stravovania zatvorené," uviedlo ministerstvo práce.

Dotácia na výživové doplnky


Po novom sa tiež nebude uplatňovať limit maximálnej výšky dotácie v rozpočtovom roku na podporu humanitárnej pomoci pre poskytovateľov sociálnych služieb, ktorým rezort práce a sociálnych vecí poskytuje dotáciu na ich zvýšené výdavky v súvislosti s prijímanými protiepidemiologickými opatreniami.

Zavádza sa tiež dotácia na nákup výživových doplnkov vo výške 20 eur na každého prijímateľa a zamestnanca vybraných druhov sociálnych služieb na obdobie piatich mesiacov, najmä vitamínu D3. Tento vitamín podľa ministerstva práce môže napomôcť k predídeniu nákazy ochorením COVID-19, alebo k miernejšiemu priebehu tohto ochorenia.

Viac o téme: Koronavírus



Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, SOS dávka, výživové doplnky
Zdroj: Webnoviny.sk - SOS dotácia pre ľudí bez príjmu sa obnoví, vláda zvýšila aj jej výšku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.