Streda, 12. jún 2024
Mimoriadne správy

Slovensko bude mať nové skladovacie nádrže na ropu

 Webnoviny  24. február 2017  360  
Slovensko bude mať nové skladovacie nádrže na ropu

Transpetrol plánuje do dvoch nových nádrží investovať 40 miliónov eur.

BRATISLAVA 24. februára (WebNoviny.sk) - Slovensko bude mať nové skladovacie nádrže na ropu. V levickom okrese v obci Tupá plánuje vybudovať dve nové nádrže s celkovým objemom 150 tisíc metrov kubických spoločnosť Transpetrol.

"Pre zabezpečenie prepravy a skladovania rôznych druhov ropy je potrebné skladovaciu kapacitu zvýšiť," zdôvodnila svoje plány spoločnosť Transpetrol v investičnom zámere, ktoré už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Dve etapy výstavby


Nové nádrže postavia v areáli Prečerpávacej stanice Tupá. Do ich výstavby by mala smerovať investícia vo výške 40 miliónov eur. Výstavba bude realizovaná v dvoch etapách. V prvej etape bude postavená nová nádrž na voľnom priestranstve.

"V druhej etape budú vybudované nové nádrže odpadových vôd zaolejovaných a požiarnej vody, čo umožní demontáž existujúcich starých nádrží a tým sa uvoľní miesto pre ďalšiu nádrž," dodal slovenský prepravca ropy. Ukončenie druhej etapy výstavby je naplánované na koniec roka 2021.

Šesť nádrží v Tupej


V Prečerpávacej stanici Tupá sa nachádza šesť nádrží s kapacitou 30 tisíc metrov kubických a dve nádrže s objemom 75 tisíc metrov kubických. Prvé nádrže sú v správe Spoločnosti pre skladovanie, a.s., ktorá zabezpečuje skladovanie ropy pre potreby Štátnych hmotných rezerv. Druhé spravuje Transpetrol.

Transpetrol prepravuje a skladuje ropu v Slovenskej republike. Spoločnosť zároveň prevádzkuje slovenskú časť ropovodu Družba. Prepravná kapacita slovenského úseku ropovodu Družba je 20 miliónov ton za rok a jeho dĺžka je 444 kilometrov. Prostredníctvom ministerstva hospodárstva vlastní štát 100 % akcií v Transpetrole.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.