Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenskej pošte nariadil Protimonopolný úrad SR plnenie záväzkov, majú odstrániť súťažné obavy

 Webnoviny  17. august 2022  162  
Slovenskej pošte nariadil Protimonopolný úrad SR plnenie záväzkov, majú odstrániť súťažné obavy

17.8.2022 (Webnoviny.sk) - Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) uložil Slovenskej pošte, a. s., povinnosť plniť záväzky, ktoré majú odstrániť súťažné obavy. Štátna poštová spoločnosť počas správneho konania o možnom zneužívaní dominantného postavenia, ktoré úrad začal z vlastného podnetu v máji 2021, navrhla určité záväzky týkajúce sa podmienok a zliav pre zákazníkov využívajúcich hromadné podávanie listových zásielok. PMÚ o tom informoval v stredu v tlačovej správe.

Povinnosť plniť záväzky


„Úrad po vykonaní testovania záväzkov v zmysle zákona o ochrane hospodárskej súťaže dospel k záveru, že navrhované záväzky reagujú na predbežné posúdenie prípadu úradom a ich prijatím je možné odstrániť súťažné obavy identifikované úradom, a to dostatočne efektívne, v krátkom čase a pri nižších administratívnych nákladoch,“ uviedla hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Z týchto dôvodov vydal úrad 29. júla 2022 rozhodnutie, ktorým uložil Slovenskej pošte povinnosť plniť záväzky, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 17. augusta.

Podozrenie o porušení zákona


Správne konanie úrad začal v nadväznosti na vykonané prešetrovanie, v rámci ktorého získal informácie a podklady vyvolávajúce dôvodné podozrenie, že podnikateľ pôsobiaci v oblasti doručovania hromadne podávaných listových zásielok mohol porušiť zákon, a to tým, že mohol uplatňovať pri doručovaní hromadne podávaných listových zásielok neodôvodnené rozdiely v zľavách voči jednotlivým zákazníkom.

V dôsledku toho mohli byť znevýhodňovaní podnikatelia v oblasti produkcie hromadne podávaných listových zásielok.

Viac k témam: listové zásielky
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskej pošte nariadil Protimonopolný úrad SR plnenie záväzkov, majú odstrániť súťažné obavy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.