Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Slováci kupujú viac voľnopredajných liekov, najčastejšie na tieto ochorenia

 Webnoviny  11. jún 2018  363  
Slováci kupujú viac voľnopredajných liekov, najčastejšie na tieto ochorenia

BRATISLAVA 11. júna (WebNoviny.sk) - V minulom roku si pacienti z lekární vybrali 80,7 mil. balení liekov na lekársky predpis. Zdravotné poisťovne za ne uhradili 886,4 mil. eur, čo je o 2,8 % menej ako v roku 2016.

Doplatky pacientov za lieky na lekársky predpis v sume 145,8 mil. eur však boli o 3,3 % vyššie. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) o množstve balení a úhrad spotrebovaných liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín v SR za uplynulý rok.

Odporúčame:
Ambulantní poskytovatelia a komora lekárov odmietajú informácie o možnom kolapse pohotovostí

Podľa ATC skupiny lieku boli najčastejšie predpisované lieky na liečbu kardiovaskulárnych ochorení (27,3 mil. balení), nervového systému (13,7 mil. balení) a tráviaceho traktu a metabolizmu (8,6 mil. balení).

Pacienti si v minulom roku kúpili 38,4 mil. balení voľnopredajných liekov v celkovej hodnote 181,9 mil. eur, čo je medziročný nárast o 6,9 %.

Najčastejšie kupovanými voľnopredajnými liekmi podľa ATC skupiny boli lieky na ochorenia respiračného systému (9,4 mil. balení), tráviaceho traktu a metabolizmu (8,2 mil. balení) a nervového systému (6,8 mil. balení, z toho 6,4 mil. balení boli analgetiká).

Viac k témam: doplatky za lieky, lieky, NCZI Národné centrum zdravotníckych informácií, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci kupujú viac voľnopredajných liekov, najčastejšie na tieto ochorenia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.