Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Prebytok zahraničného obchodu Slovenska výrazne stúpol, potiahli ho najmä autá

 Webnoviny   9. apríl 2021  209  
Prebytok zahraničného obchodu Slovenska výrazne stúpol, potiahli ho najmä autá

9.4.2021 (Webnoviny.sk) - Prebytok zahraničného obchodu Slovenska stúpol vo februári na 398,5 milióna eur, čo je v medziročnom porovnaní takmer štvornásobne viac. Je to podľa Štatistického úradu SR zároveň najvyššia hodnota v sledovanom mesiaci od roku 2014. Výraznejšiu prevahu vývozu nad dovozom už desiaty mesiac po sebe potiahol najmä vývoz áut.

Vývoj exportu a importu počas druhého mesiaca roka naznačil, že slovenskej ekonomike sa v tomto období darilo. Celkový vývoz tovaru dosiahol hodnotu 7,2 miliardy eur, čo bolo medziročne o 7,7 percenta viac, keď situáciu ešte neovplyvňovala pandémia nového koronavírusu. Tempo medziročného rastu bolo druhé najvyššie za posledných 24 mesiacov. Zvýšil sa aj celkový dovoz tovaru medziročne o 3,3 percenta na 6,8 miliardy eur.

Kategória strojov a prepravných zariadení, do ktorej patrí aj automobilový priemysel, zaznamenala vývoz tovaru o 1,2 miliardy eur vyšší ako dovoz. Stroje a prepravné zariadenia sa podieľali vo februári 65,2 percentami na celkovom vývoze a 51,3 percenta na celkovom dovoze. Okrem nich kladné saldo vo výške 140,3 milióna eur mala aj druhá najviac obchodovaná trieda, a to trhové výrobky.

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo medziročný nárast šesť, prevažne tie najpodstatnejšie, pričom rasty dosahovali od 4,6 až po 16,1 percenta. Najväčší vplyv na zvýšení vývozu tovaru zo Slovenska mali podľa úradu stroje a prepravné zariadenia. Medziročne vzrástli o 12,6 percenta. Najdynamickejší medziročný nárast vývozu, a to o 16,1 percenta, zaznamenala piata najobchodovanejšia trieda, teda potraviny a živé zvieratá.

Viac k témam: export, import, zahraničný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk - Prebytok zahraničného obchodu Slovenska výrazne stúpol, potiahli ho najmä autá © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.