Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy
- Federálna sudkyňa v Kalifornii odsúdila muža, ktorý kladivom zaútočil na manžela Nancy Pelosi. Dostal 30 rokov väzenia
- Ukrajinci znížili schopnosť Rusov brániť vzdušný priestor okolo Krymu, dôvodom sú útoky na vojenské ciele
- Ukrajinské útoky dronmi narušili 14 percent kapacity ruskej rafinácie ropy, Rusko bolo nútené zastaviť jej export
- Gruzínska prezidentka Zurabišviliová vetovala zákon o zahraničnom vplyve, údajne je v rozpore so všetkými európskymi normami
- Tusk potvrdil práce na projekte Východný štít, Poľsko vynaloží na posilnenie hraníc s Ruskom a Bieloruskom 10 miliárd zlotých
Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok treba určite teraz, podnikatelia sa musia pripraviť na reštart
8.4.2021 (Webnoviny.sk) - Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok na Slovensku po aktuálnej vlne pandémie koronavírusu treba stanoviť už teraz. Uviedol to vo štvrtok počas online diskusie iniciatívy #stálemámechuť europoslanec Ivan Štefanec (EPP, KDH).
Malým podnikateľom hrozí bankrot
Podnikatelia potrebujú podľa europoslanca jednoznačne poznať pravidlá vopred pred skončením druhej vlny pandémie, aby mali dostatok času pripraviť sa na reštart svojich podnikov a neopakovala sa situácia z prvej vlny. Vtedy im boli pravidlá a opatrenia predstavené až po skončení vlny a pravidelne menené po opätovnom otvorení za pochodu.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Podľa najnovšieho prieskumu Európskej únie hrozí malým podnikateľom v gastro sektore bankrot až v 80-tich percentách prípadov. Aby sa tomu zabránilo, odporúča Ivan Štefanec zlepšiť prístup k financiám v prospech prevádzkovateľov reštaurácií, odložiť im daňové a odvodové povinnosti a znížiť byrokraciu.
Stratégiu treba pre celý cestovný ruch
„Prevádzkovateľom doteraz pomohol nájstroj EÚ - SURE, krátkodobé úvery aj iné projekty. Včera vláda sľúbila 120 mil. eur pre subjekty v cestovnom ruchu," ozrejmil Štefanec. Europoslanec však do budúcnosti vláde odporúča, čím skôr stanoviť stratégiu pre rozvoj celého cestovného ruchu v SR po pandémii.
Iniciatíva #stálemámechuť združujúca 14 organizácií a iniciatív pôsobiacich v gastro sektore a cestovnom ruchu veľmi víta navýšenie schémy Ministerstva dopravy a výstavby SR o 120 mil. eur. Doteraz prezentované informácie ministrom dopravy však podľa iniciatívy hovorili o 157 mil. eur.
Dôležité bude expresné vybavenie žiadostí
„Úloha vlády a štátu týmto vyhlásením len začína, extrémne dôležité teraz bude doslova expresné vybavovanie podaných žiadostí. Situácia v gastro sektore je mimoriadne kritická a každý deň dostávame informácie o ďalších prevádzkach, ktoré museli pre nedostatok financií skončiť," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.
Zároveň vzhľadom na to, že v pláne obnovy neboli vyčlenené žiadne prostriedky pre gastro sektor a cestovný ruch, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou, považuje iniciatíva za nevyhnutné, aby štát hľadal aj ďalšie možnosti podpory sektorov cestovného ruchu a gastra, napríklad znížením DPH na gastro služby. Takéto riešenia už podľa iniciatívy navrhujú aj viacerí experti z oblasti makroekonomiky, či samotných rezortov a zrealizovalo ich už viacero krajín EÚ.
Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk - Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok treba určite teraz, podnikatelia sa musia pripraviť na reštart © SITA Všetky práva vyhradené.
Hodnotenie článku
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.