Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Opatrovatelia na Slovensku sú stalé znevýhodňovaní, asociácia žiada prehodniť výšku príspevkov

 Webnoviny  10. jún 2021  264  
Opatrovatelia na Slovensku sú stalé znevýhodňovaní, asociácia žiada prehodniť výšku príspevkov

10.6.2021 (Webnoviny.sk) - Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) žiada prehodnotiť výšku príspevkov. Opatrovatelia by podľa asociácie nemali byť znevýhodnení v porovnaní s inými skupinami zamestnancov a skupinami obyvateľov, ktoré štát podporuje vyššími finančnými príspevkami.

AOPP to uviedla ako zásadnú pripomienku počas pripomienkového konania k návrhu nariadenia vlády o výške sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výške peňažného príspevku na opatrovanie.

Opatrovanie nie je pracovný pomer


Pacientská asociácia upozorňuje na to, že v súčasnosti opatrovatelia nemajú nárok na nemocenské, dávku v nezamestnanosti ani materskú dávku.

„Bolo by potrebné zadefinovať nároky na uvedené dávky a obdobia pri opatrovateľoch, resp. pri asistencii," uviedla asociácia. Opatrovanie totiž podľa AOPP nie je považované za pracovný pomer ale za sociálnu dávku.

Zvýšenie sumy o stravné


Pri súčasných sumách príspevkov podľa asociácie nie je možné žiadať o vyšší úver, napríklad na bývanie, keďže z pohľadu banky je vysoké riziko smrti u opatrovaného.

„Možné riešenie by bolo rozšíriť možnosť úverového financovania aj pre opatrovateľov zo Štátneho fondu rozvoja bývania tak, ako to je to pri ZŤP," navrhuje AOPP.

Za každý odpracovaný deň v súlade so Zákonníkom práce žiada asociácia priznávať opatrovateľom aj asistentom stravné lístky, resp. zvýšiť sumu o stravné za každý deň. AOPP tiež požaduje, aby štát opatrovateľom vyplácal rekreačný príspevok.

Navýšenie o 32 eur


Opatrovateľom v produktívnom veku a opatrovateľom, ktorí dostávajú dôchodkovú dávku, sa má od začiatku júla tohto roka zvýšiť príspevok na opatrovanie. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Príspevok pre poberateľov v produktívnom veku pri celodennom opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) má stúpnuť takmer o 32 eur na 508,44 eura mesačne.

Navýšenie o 16 eur


Ak poberateľ príspevku dostáva nejaký druh dôchodku a celodenne opatruje jednu osobu s ŤZP, príspevok má ísť nahor takmer o 16 eur na 254,22 eura.

Od začiatku budúceho mesiaca má vzrásť aj sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie, a to o 64 centov na 4,82 eura. Táto sadzba slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu.

Stanovenie výšky príspevku


Peňažný príspevok na opatrovanie štát poskytuje priamo osobe, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie.

Jeho výška je stanovená v závislosti od toho, či opatrovateľ poberá, resp. nepoberá niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok, od počtu opatrovaných fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a od rozsahu poskytovaného opatrovania.

Navrhovaným nariadením sa majú zvýšiť všetky mesačné výšky peňažného príspevku na opatrovanie u opatrovateľov v tzv. produktívnom veku, ako aj u opatrovateľov poberajúcich dôchodkovú dávku.

Viac k témam: finančný príspevok, opatrovateľka, príspevok na opatrovanie, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk - Opatrovatelia na Slovensku sú stalé znevýhodňovaní, asociácia žiada prehodniť výšku príspevkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.