Štvrtok, 9. máj 2024
Jasno  7,3 °C
Mimoriadne správy

Na Slovensku môže chýbať štvrť milióna pracovníkov, zamestnávatelia ukazujú prstom na nefunkčný vzdelávací systém

 Webnoviny   5. február 2022  175  
Na Slovensku môže chýbať štvrť milióna pracovníkov, zamestnávatelia ukazujú prstom na nefunkčný vzdelávací systém

5.2.2022 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku môže v nasledujúcej dekáde chýbať až štvrť milióna pracovníkov. Upozorňuje na to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Dôvodom je aktuálny stav slovenského vzdelávacieho systému, ako aj nedostatočná reakcia na štvrtú priemyselnú revolúciu.

Ak podľa zamestnávateľov nepríde k zmenám, Slovensko stratí konkurencieschopnosť i pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou.

Zmena školského systému


„To, čo sa deje, je štrukturálna zmena profesií súvisiaca s novou technológiou. Zápas o pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou sa týka aj Slovenska. Začína nás však trápiť aj demografia a štruktúra školských odborov. Hrozí, že o desať rokov bude na Slovensku chýbať 250 tisíc pracovníkov," uviedol v podnikateľskom podcaste od A po ZZZ člen prezídia asociácie Andrej Hutta.

Dodal, že ak chceme mať o desať rokov pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou, potrebujeme na to prispôsobiť školský systém už dnes.

Príprava drahších profesií


Slovensko sa môže inšpirovať krajinami ako Nemecko a Rakúsko. Podľa Huttu je práve kombinácia ich odborného vzdelávania pre slovenské podmienky najlepšia.

„Na Slovensku je príliš veľká sieť škôl a školských zariadení na príliš malý počet detí. Potrebujeme väčšie školské centrá, ktoré budú pripravovať drahšie profesie, ktoré sú technologicky náročné a potrebujú investície rádovo v miliónoch. Potom potrebujeme sieť škôl a školských zariadení, ktoré budú obhospodarovať ostatné odbory menej ekonomicky náročné,“ vysvetlil Hutta.

Odborná príprava budúcich pracovníkov


Zamestnávatelia by pritom mali hrať kľúčovú rolu v systéme odbornej prípravy, pretože najlepšie poznajú požiadavky a vývoj trhu a preto by mali iniciovať obsah prípravy nových pracovníkov.

Pozitívnym príkladom je päť existujúcich podnikových škôl na Slovensku. Toto je cesta, ktorou by sme sa mali podľa zamestnávateľov v niektorých segmentoch vybrať.

Viac k témam: Školstvo, Technológie, Trh práce, Zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku môže chýbať štvrť milióna pracovníkov, zamestnávatelia ukazujú prstom na nefunkčný vzdelávací systém © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.