Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Maloobchodné tržby na Slovensku po roku opäť rástli, potiahol ich zásielkový predaj

 Webnoviny   6. marec 2024  86  
Maloobchodné tržby na Slovensku po roku opäť rástli, potiahol ich zásielkový predaj

6.3.2024 (SITA.sk) - Tržby v maloobchode v januári dosiahli medziročný rast o 1,9 %. Odvetvie ich navýšilo po roku poklesov.

Aktuálny januárový rast je však podľa Štatistického úradu SR dôsledkom nižšej porovnávacej základne z minuloročného januára, kedy už bol evidovaný útlm.

Rast tržieb v prvom mesiaci si medziročne pripísalo šesť z deviatich sledovaných zložiek maloobchodu.

Vyššie tržby e-shopov


Výsledok najvýznamnejšie ovplyvnili takmer o 30 % vyššie tržby e-shopov. Tržby tohto segmentu po štyroch mesiacoch poklesov podľa úradu radikálne rástli.

Celkovú bilanciu maloobchodu pozitívne ovplyvnil aj prírastok tržieb špecializovaných predajní o 3 % a tiež medziročné zvýšenie tržieb veľkých hyper- a supermarketov o 1,6 %.

Pokles v špecializovanom predaji


Naopak, najvýraznejší tlmiaci účinok na výsledok mal pokles tržieb čerpacích staníc, teda predaj pohonných látok o 15,6 %.

Boli to tiež dvojciferné poklesy v rámci špecializovaného predaja zariadení pre informatiku a komunikácie, či v predajniach hračiek, športových potrieb, kníh a podobne.

Nedarilo sa ani veľkoobchodu


Tržby sa medziročne zvýšili v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov, a to o 1,6 %. V pluse boli všetky tri zložky tohto typu predaja.

Medziročné navýšenie tržieb o 2,9 % zaznamenali aj reštaurácie a pohostinstvá. Ich tržby dosiahli rast už 16 mesiacov po sebe. Pokles tržieb zaznamenal veľkoobchod a ubytovanie. Vo veľkoobchode tržby medziročne klesli o 1,6 %, v ubytovaní o 1,4 %.

Viac k témam: Maloobchod, maloobchodné tržby, Pohonné látky, Reštaurácie, Ubytovanie, Veľkoobchod
Zdroj: SITA.sk - Maloobchodné tržby na Slovensku po roku opäť rástli, potiahol ich zásielkový predaj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.