Nedeľa, 19. máj 2024
Zamračené  19,3 °C
Mimoriadne správy

Ktoré druhy manipulačnej techniky výrazne uľahčia prácu v sklade?

 Seocentrum  28. september 2022  264  
Ktoré druhy manipulačnej techniky výrazne uľahčia prácu v sklade?

Čo ovplyvňuje pracovný výkon ľudí pracujúcich v skladoch? Ich kondícia, fyzická zdatnosť, šikovnosť a podobné predpoklady? No do istej miery áno, ale nemôže byť všetko postavené len na ľuďoch.


Paletové a vysokozdvižné vozíky nájdu využitie takmer všade


O zamestnancov v skladoch je potrebné sa starať a tak okrem drobností, akými sú napríklad firemné tričká s vlastnou potlačou, či menšie náradie, je v prvom rade nutné vybaviť sklad vhodnou manipulačnou technikou, ktorá prácu uľahčí a čo je hlavné, výrazne zefektívni.


Asi najzákladnejšou manipulačnou technikou sú nízkozdvižné paletové vozíky. Využite nájdu aj obyčajné paleťáky „poháňané“ ľudskou silou, ale paletové vozíky s elektrickým pohonom už naozaj výrazne uľahčujú a urýchľujú prepravu tovaru z miesta na miesto.


Okrem paletových vozíkov je tu ešte jeden druh manipulačnej techniky, ktorú môžete nájsť takmer v každom sklade. Ide o vysokozdvižné vozíky. Presun tovaru, či jeho vykladanie do nákladných vozidiel, či vyšších častí regálov je s vysokozdvižnými vozíkmi mimoriadne efektívne. A to bez ohľadu na to, či sa jedná o klasické vozíky so spaľovacím motorom, alebo ich modernejších elektrických súrodencov.


Špeciálne podmienky vyžadujú špeciálnu techniku


Paletové a vysokozdvižné vozíky však zďaleka nie sú jedinými zástupcami manipulačnej techniky. Svoje využitie nájdu aj stohovacie vozíky, čo sú v podstate ručne vedené vysokozdvižné vozíky, čiže akési „hybridy“ medzi paletovými a vysokozdvižnými vozíkmi.


Pre sklady so špecifickými podmienkami sú tu špeciálne variácie vysokozdvižných vozíkov ako napríklad špeciálne vozíky do veľmi úzkych uličiek, či vysokozdvižné vozíky s meniteľným dosahom, ktoré dokážu zdvihnúť tovar do naozaj veľkých výšok. Do výbušného prostredia sa zase robia špeciálne vozíky s ochrannými prvkami proti výbuchu.


Zdroj obrázka: Autor: Mr. Kosal / Shutterstock.com