Nedeľa, 2. jún 2024
Mimoriadne správy

Hnutie OĽaNO žiada viac peňazí pre opatrovateľov autistov a ľudí s Aspergerovým syndrómom

 Webnoviny   3. september 2018  304  
Hnutie OĽaNO žiada viac peňazí pre opatrovateľov autistov a ľudí s Aspergerovým syndrómom

BRATISLAVA 3. septembra (WebNoviny.sk) - Poslanci z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pripravili návrh zákona, ktorý by mal doplniť zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Podľa dôvodovej správy má odstrániť znevýhodnenia, s ktorými sa stretávajú ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím trpiaci autizmom alebo Aspergerovým syndrómom.

Zaradenie medzi chronické stavy


OĽaNO navrhuje autizmus a Aspergerov syndróm zaradiť medzi chronické stavy, pri ktorých nastáva nadmerné opotrebovanie šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia.

Hnutie chce priznať peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s ich opotrebovaním aj osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým sa poskytuje celoročná pobytová sociálna služba. V súčasnosti to nie je možné.

Odporúčame:
Kvalitné stravovanie v školách zlepší výsledky žiakov, tvrdí OĽaNO a pre deti žiada teplý obed

"Ak napríklad rodič autistického dieťaťa umiestni dieťa do zariadenia, v ktorom mu je poskytovaná celoročná pobytová sociálna služba, stráca nárok na príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s hygienou alebo s opotrebovaním šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia," píše sa v dôvodovej správe.

Príspevok by sa mal viazať na osobu


To podľa OĽaNO nie je spravodlivé, keďže samotnému dieťaťu s ťažkým zdravotným postihnutím sa nezmenil jeho zdravotný stav, napr. jeho diagnóza, ktorá zapríčiňuje samotné nadmerné opotrebovanie šatstva a obuvi, ale len miesto jeho pobytu.

Preto by sa mal podľa nich príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich výlučne s opotrebovaním šatstva a obuvi viazať na osobu, ktorej je kompenzácia poskytovaná, nie na formu starostlivosti.

Odporúčame:
O kandidátovi OĽaNO a KDH na primátora Bratislavy rozhodnú ľudia, vyberú si z dvoch možností

Poslanci navrhujú zjednotiť aj výšku mesačného peňažného príspevku na opatrovanie na sumu 369,36 eur mesačne pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Bez ohľadu na skutočnosť, či sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytuje ambulantná forma sociálnej služby.

Návrh pôjde do parlamentu


Príspevok by sa nemal znižovať, ak je opatrovaný dlhšie ako 30 dní v zdravotníckom zariadení. "Pre mnohých opatrovateľov predstavuje peňažný príspevok na opatrovanie základný príjem, bez ktorého sa finančná situácia jeho i opatrovaného môže rapídne zhoršiť," uvádza sa v správe.

Podľa nej je takmer nemožné, aby si opatrovateľ na čas, kedy je opatrovaný v zdravotníckom zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti dlhšie ako 30 dní, našiel primeraný príjem, ktorý by dosahoval výšku tohto príspevku. Návrh zákona by mal ísť v septembri na rokovanie do parlamentu. Ak ho schvália, bude platný od 1. januára 2019.

Viac k témam: Aspergerov syndróm, autizmus, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk - Hnutie OĽaNO žiada viac peňazí pre opatrovateľov autistov a ľudí s Aspergerovým syndrómom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.