Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

Finančná pomoc zo štátu nepokrýva všetky aspekty. Podnikatelia zhrnuli, čo im chýba

 Webnoviny   5. marec 2021  282  
Finančná pomoc zo štátu nepokrýva všetky aspekty. Podnikatelia zhrnuli, čo im chýba

5.3.2021 (Webnoviny.sk) - Malým a stredným podnikateľom chýbajú v rámci ekonomických opatrení na zmiernenie dopadov koronakrízy odpustenie sociálnych odvodov, zvýšenie príspevku na náhradu straty príjmov, ale aj zavedenie dotácie na ďalšie fixné náklady a zvýšenie výšky priamej dotácie na úhradu nájomného.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovali Slovak Business Agency, Združenie podnikateľov Slovenska a Slovenský živnostenský zväz. Spoločne pritom konštatujú, že vláda dlhodobo v prijímaných opatreniach nedostatočne zohľadňuje názory tých, pre ktorých sú určené.

Neriešené dlhodobé problémy


„Ďalšie navrhované opatrenia reflektujú na dlhodobé problémy podnikateľského prostredia na Slovensku, a tou sú najmä zníženie administratívnej záťaže a byrokratických úkonov. Tie sa žiaľ nespájajú len s procesom získavania podpory v čase koronakrízy, ale podnikatelia sa s nimi stretávajú častejšie ako je to potrebné,“ uviedol riaditeľ sekcie národných a medzinárodných programov SBA Marián Letovanec.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Takmer polovica podnikateľov navrhuje zároveň zníženie dane z príjmu, čiastočné otvorenie prevádzok a zásadné zníženie sadzby DPH.

Odškodňovací zákon schvaľujú


Návrh odškodňovacieho zákona, na základe ktorého by mala byť podnikateľom preplatená účtovná strata za rok 2020 a ktorý by zároveň nahradil väčšinu aktuálnych podporných opatrení, vníma pozitívne 45 percent oslovených podnikateľov.

„Tento návrh má viacero úskalí a negatív, no napriek tomu si myslím, že benefity prevažujú. Vyriešil by sa problém s fixnými nákladmi tým, ktorí majú vysoké odpisy, nedostali zľavu na nájomnom, a preto nemajú nárok na kompenzáciu, alebo pôsobia v sektoroch, pre ktoré nevznikli špeciálne schémy. Zároveň by mohlo ísť aj o relatívne administratívne nenáročné riešenie,“ uviedol prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, Slovenský živnostenský zväz
Zdroj: Webnoviny.sk - Finančná pomoc zo štátu nepokrýva všetky aspekty. Podnikatelia zhrnuli, čo im chýba © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.