Utorok, 16. apríl 2024
Mimoriadne správy

Európska únia od vypuknutia pandémia pomohla partnerským štátom miliardami eur

 Webnoviny  16. september 2021  213  
Európska únia od vypuknutia pandémia pomohla partnerským štátom miliardami eur

16.9.2021 (Webnoviny.sk) - Európska únia (EÚ), členské krajiny EÚ a európske finančné inštitúcie vo formáte Tím Európa od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19 začiatkom roku 2020 doteraz distribuovali 34 miliárd eur v rámci podpory partnerských krajín pri riešení pandémie a jej následkov. Informovala o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke Európska komisia.

„Vlani na jar svet čelil bezprecedentnej kríze. Medzinárodné spoločenstvo muselo reagovať spoločne. Tím Európa reagoval zhromaždením znalostí a zdrojov s cieľom poskytnúť cielenejšiu podporu s väčším vplyvom,“ uviedla Jutta Urpilainenová, eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvo.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


K aprílu tohto roka Tím Európa uvoľnil napríklad 10,3 miliardy eur v rámci pomoci susedom, 6,7 miliardy eur pre subsaharskú Afriku či 4,9 miliardy eur pre západný Balkán a Turecko. Celková sľúbená výška podpory prostredníctvom formátu Tím Európa bola zhruba 20 miliárd eur a doteraz hodnota prisľúbenej pomoci stúpla na 46 miliárd eur.

Podporu tvoria kombinované zdroje EÚ, jej členských krajín a finančných inštitúcií, predovšetkým Európskej investičnej banky a Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Viac k témam: finančná pomoc, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia od vypuknutia pandémia pomohla partnerským štátom miliardami eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.