Pondelok, 13. máj 2024
Mimoriadne správy

Európska komisia poslala Ukrajine miliardy eur, pomoc potrebuje na chod štátu či vyplatenie dôchodkov

 Webnoviny  20. marec 2024  73  
Európska komisia poslala Ukrajine miliardy eur, pomoc potrebuje na chod štátu či vyplatenie dôchodkov

20.3.2024 (SITA.sk) - Európska komisia (EK) v stredu poslala Kyjevu prvých 4,5 miliardy eur na podporu v rámci nového nástroja EÚ pre Ukrajinu.

Prostredníctvom tohto mimoriadneho preklenovacieho financovania poskytuje Únia Ukrajine potrebnú likviditu na chod štátu, napríklad na vyplácanie miezd vo verejnom sektore a dôchodkov, aby sa krajina mohla naďalej sústreďovať na víťazstvo v boji proti ruskej agresii. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



„Na naliehavé potreby prúdia z EÚ ďalšie prostriedky. Komisia práve vyplatila Ukrajine prvú tranžu vo výške 4,5 miliardy eur," uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Od začiatku vojny doteraz Európska únia a jej členské štáty dohromady poskytli Ukrajine pomoc v hodnote takmer 98 miliárd eur. Súčasťou tejto sumy je aj podpora pre približne štyri milióny ukrajinských utečencov v členských štátoch EÚ.

Viac k témam: pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Európska komisia poslala Ukrajine miliardy eur, pomoc potrebuje na chod štátu či vyplatenie dôchodkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.