Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Eurokomisia uvoľnila 800 miliónov eur na obnovu po pandémii, peniaze dostane aj Slovensko

 Webnoviny  29. jún 2021  275  
Eurokomisia uvoľnila 800 miliónov eur na obnovu po pandémii, peniaze dostane aj Slovensko

29.6.2021 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) v pondelok vyplatila 800 miliónov eur v prvých platbách v rámci nástroja NextGenerationEU na obnovu Európy po pandémii.

Platby z balíka opatrení REACT-EU budú smerovať 41 národným a regionálnym programom v 16 členských štátoch, a to konkrétne vo Francúzsku, Grécku, Česku, Nemecku, Poľsku, Litve, Holandsku, Slovensku, Estónsku, Rakúsku, Dánsku, Fínsku, Bulharsku, Švédsku, Portugalsku a Chorvátsku.

Politika súdržnosti


Finančné prostriedky v rámci REACT-EU predstavujú ďalšie zdroje pre existujúce programy politiky súdržnosti, pripomína na svojej webstránke EK.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Dodatočné zdroje EÚ primárne poskytne prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) a Európskeho sociálneho fondu (ESF), a to vrátane Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí (YEI). Čast peňazí tiež doplní prostriedky z Fondu európskej pomoci pre najviac odkázané osoby (FEAD) na obdobie rokov 2014 - 2020.

Zjednodušené podmienky


Podmienky použitia dodatočných prostriedkov pre členské štáty sú zjednodušené. Národné spolufinancovanie nie je povinné a teda EÚ môže pokryť 100 percent nákladov, ak to členské štáty považujú za potrebné. Okamžitá likvidita v podobe predbežného financovania vo výške 11 percent pomôže zase zabezpečiť rýchle zavedenie tejto podpory a zabrániť vzniku prekážok.

Neexistujú tiež podmienky ani požiadavky na tematické zameranie alebo rozdelenie podľa kategórií regiónov, pričom sú možné prevody medzi EFRR a ESF. Projekty spred 1. februára 2020 je možné vyplatiť so spätnou platnosťou.

Pomôžu v núdzovej situácii


Opatrenia v rámci REACT-EÚ premostia reakciu na núdzové situácie a dlhodobé investície. Posilnia odolnosť systémov zdravotnej starostlivosti, zachovajú a vytvoria pracovné miesta, podporia najzraniteľnejšie osoby v spoločnosti a poskytnú prevádzkový kapitál a investičnú podporu pre malé a stredné podniky.

Balík financuje cielené opatrenia pre zelené a digitálne prechody s cieľom rýchlo riešiť negatívne následky pandémie, napríklad prostredníctvom investícií do energetickej efektívnosti, ekologizácie miest a digitalizácie.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, ESF Európsky sociálny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja, Pandémia, REACT-EU
Zdroj: Webnoviny.sk - Eurokomisia uvoľnila 800 miliónov eur na obnovu po pandémii, peniaze dostane aj Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.