Sobota, 18. máj 2024
Väčšinou jasno  13,6 °C
Mimoriadne správy

Ekonómovia varujú, že Trumpove kroky budú mať negatívny dopad na svet

 Webnoviny   7. jún 2018  318  
Ekonómovia varujú, že Trumpove kroky budú mať negatívny dopad na svet

MNÍCHOV 7. júna (WebNoviny.sk) - Hospodárska politika amerického prezidenta Donalda Trumpa bude mať na zvyšok sveta negatívny dopad. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, ktorého výsledky zverejnil vo štvrtok nemecký inštitút Ifo.

Názor, že nové americké clá poškodia ich krajiny, vyjadrilo 78 % oslovených ekonómov. Výrazná väčšina 66 % sa pritom domnieva, že negatívne dopady vlastnej obchodnej politiky pocítia aj samotné USA. V rámci prieskumu mníchovský inštitút oslovil 913 ekonómov zo 120 krajín.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini hostil veľvyslanca USA Sterlinga, diskutovali o vzťahoch aj clách na oceľ

Nedávne zníženie daní pre americké firmy vyhodnocuje ako hrozbu pre svoju krajinu 49 % respondentov, na USA by však mali mať zmeny pozitívny dopad podľa 65 % účastníkov prieskumu. Najväčšie straty v dôsledku amerických ciel podľa expertov utrpia rozvíjajúce sa ekonomiky v Ázii, vyspelé krajiny mimo EÚ, ako aj samotné USA.

Zníženie amerických korporátnych daní vzbudzuje podľa exportov obavy najmä v krajinách, ktoré majú s USA úzke hospodárske vzťahy, a to vďaka geografickej blízkosti alebo významným priamym zahraničným investíciám z USA, informoval inštitút Ifo v tlačovej správe.

Viac k témam: americká ekonomika, clo, dane, Donald Trump, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Ekonómovia varujú, že Trumpove kroky budú mať negatívny dopad na svet © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.