Štvrtok, 28. marec 2024
Mimoriadne správy

Digitálna gramotnosť mladých Slovákov poklesla, je tesne nad úrovňou Európskej únie

 Webnoviny  22. august 2020  285  
Digitálna gramotnosť mladých Slovákov poklesla, je tesne nad úrovňou Európskej únie

22.8.2020 (Webnoviny.sk) - Slovensko je tesne nad priemerom Európskej únie (EÚ) v digitálnych zručnostiach mladých ľudí. Najviac mladých so základnými digitálnymi zručnosťami je v Chorvátsku. Vyplýva to z meraní výskumnej agentúry EÚ Eurostat, ktorá ich robí od roku 2015.

Najväčší pomer v Chorvátsku


V priemere štyria z piatich mladých občanov EÚ vo veku 16 až 24 rokov takýmito zručnosťami disponujú. To je takmer o štvrtinu viac ako v súhrnnej skupine ľudí od 16 do 74 rokov.

Najväčší pomer mladých ľudí so základným digitálnymi zručnosťami žije v Chorvátsku. Eurostat uvádza, že ide o 97 percent ľudí. Nasleduje ho Estónsko, kde takéto zručnosti má 93 percent ľudí. Priemer EÚ je v súčasnosti 80 percent. Podľa merania je Slovensko mierne nad priemerom Únie a digitálne zručnosti má 82 percent mladých ľudí.

Česko stúplo o desať percentuálnych bodov


V susednom Česku je to 91 percent, Maďarsku 68, Poľsku 80 a Rakúsku 89 percent. V rámci tejto štatistiky sú na tom najhoršie Bulharsko (58 percent) a Rumunsko (56 percent)

Od roku 2015 kedy eurobarometer začal s meraniami sa situácia v EÚ takmer nezmenila. V roku 2015 bol priemer EÚ 81 percent, čo je o jedno percento viac ako v súčasnosti. V prípade Slovenska digitálna gramotnosť mladých paradoxne tiež klesá. V roku totiž 2015 bola na úrovni 87 percent. Zručnosti sa zhoršili za posledné štyri roky vo všetkých susedných krajinách okrem Česka, kde stúpli takmer o desať percentuálnych bodov, naopak v Maďarsku o desať bodov klesli.

Viac k témam: digitálne zručnosti
Zdroj: Webnoviny.sk - Digitálna gramotnosť mladých Slovákov poklesla, je tesne nad úrovňou Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.