Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Čo by malo patriť medzi základné vybavenie väčšiny skladov?

 Seocentrum  26. august 2023  189  
Čo by malo patriť medzi základné vybavenie väčšiny skladov?

Každý sklad potrebuje na efektívne fungovanie rôzne vybavenie. Iste, toto vybavenie sa sčasti líši v závislosti od veľkosti skladu a aj od druhu tovaru, s ktorým sa v danom sklade manipuluje, ale nájde sa dosť vecí, ktoré do (väčšiny) skladov jednoducho patria.


Vybavenie na balenie a váženie tovaru a tiež značkovacia technika


Medzi veci, ktoré nesmú chýbať v žiadnom sklade, patrí v prvom rade materiál na balenie tovaru. Rôzne druhy krabíc, či fólií, ktoré nielen zabalia, ale v niektorých prípadoch (napr. v prípade bublinkovej fólie) aj ochránia tovar, sú základ. Pridať sa k tomu môže aj rôzna technika, napríklad odvíjače návinov, fóliovacie stroje a pod.


Obzvlášť väčšie sklady určite ocenia akýkoľvek spôsob, ako zvýšiť prehľad o regáloch a tovare. Na tento účel slúži rôzna značkovacia technika. Veď prehľadnosť je jedným z kľúčových predpokladov pre efektívne fungovanie skladu.


Pri logistických operáciách ako sú príjem, či expedícia tovaru, je často potrebné vedieť váhu tovaru. Sklad sa tak nezaobíde bez spoľahlivej váhy. Najčastejšie sa na takéto účely využívajú odolné plošinové váhy.


Manipulačná technika a bezpečnostné prvky


Aj rôzna manipulačná technika neodmysliteľne patrí ku každému skladu s výnimkou tých najmenších, v ktorých sa manipuluje len s malým množstvom ľahkého tovaru. Pokiaľ treba tovar len presúvať, vystačí aj paletový vozík, ale ak ho treba aj zdvíhať do vyšších poschodí paletových regálov, bez šikovného vysokozdvižného vozíka (VZV) a spoľahlivého vodiča VZV sa sklad nezaobíde.


Pri zariaďovaní skladu je potrebné myslieť aj na bezpečnosť. Či už pôjde o bezpečnostné značenie, bezpečnostnú automatickú bránu, ktorá sama zastaví pri kontakte s prekážkou a mnohé iné bezpečnostné prvky, investícia do nich nikdy nie je na škodu.


A s bezpečnosťou súvisí aj technika na signalizovanie a aj hasenie požiaru. Môže to byť malý hasiaci prístroj v malom sklade alebo špičkový signalizačný a hasiaci systém vhodný aj pre tie najväčšie sklady, podstatné je, aby sa na riziko požiaru myslelo.


Zdroj obrázka: Stock.adobe.com
Autor: tiero