Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala, na dovolenke sa nachádzajú státisíce jej klientov

 Webnoviny  23. september 2019  605  
Cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala, na dovolenke sa nachádzajú státisíce jej klientov

23.9.2019 (Webnoviny.sk) - Zadĺžená britská cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala. Informoval o tom v pondelok ráno britský úrad pre civilné letectvo, podľa ktorého firma oznámila bankrot v pondelok ráno. Na dovolenke v zahraničí sa aktuálne nachádza zhruba 600 tis. jej klientov, z toho je asi 150 tis. britských občanov.

Cestovná kancelária Thomas Cook v sobotu požiadala o štátnu pomoc. K tomuto kroku pristúpila pod tlakom veriteľských bánk vrátane peňažných ústavov RBS a Lloyds, ktoré trvajú na tom, že firma musí nájsť 200 mil. libier (GBP) pre prípad, že by potrebovala dodatočné peniaze počas zimného obdobia.

V júli spoločnosť Thomas Cook vypracovala podnikateľský plán, podľa ktorého potrebovala 900 mil. GBP. Mala ich dostať od čínskej spoločnosti Fosun, skupiny veriteľov a niektorých ďalších investorov. Skupina veriteľských bánk si však potom objednala nezávislé preskúmanie a jej finančný poradca uviedol, že Thomas Cook bude potrebovať dodatočných 200 mil. GBP nad rámec už doteraz požadovaných 900 mil. GBP.

(1 EUR = 0,8823 GBP)

Viac k témam: bankrot, cestovný ruch
Zdroj: Webnoviny.sk - Cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala, na dovolenke sa nachádzajú státisíce jej klientov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.