Sobota, 27. apríl 2024
Prevažne slnečno  16,4 °C
Mimoriadne správy

Automobilové opravovne ministerstva vnútra majú miliónové straty, Šutaj Eštok chce od Mikulca vysvetlenie (foto)

 Webnoviny   1. marec 2024  146  
Automobilové opravovne ministerstva vnútra majú miliónové straty, Šutaj Eštok chce od Mikulca vysvetlenie (foto)

1.3.2024 (SITA.sk) - Ministerstvo vnútra navýši základné imanie svojich automobilových opravovní o dva milióny eur. Na tlačovej konferencii to v piatok povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

V opačnom prípade by podľa neho podnik už v marci nemal na výplaty pre svojich 350 zamestnancov. Podľa ministra je dôvodom IT divízia podniku, ktorú v roku 2021 zriadil bývalý minister Roman Mikulec.

Mala stratu viac ako milión eur


IT divízia len za minulý rok generovala stratu 1,2 milióna eur,“ povedal Šutaj Eštok s tým, že divízia napríklad sídlila v prenajatých priestoroch, kde podľa zmluvy platili 170-tisíc eur ročne bez možnosti vypovedania nájmu. Zároveň minister pripomenul, že v pôsobnosti ministerstva vnútra už dlhé roky funguje príspevková organizácia IVeS (organizácia pre informatiku verejnej správy).

V súčasnosti pôsobia na Slovensku tri štátne ustanovizne – IveS, IT divízia Automobilových opravovní MV SR a. s. a projekt Slovensko IT pod ministerstvom informatizácie," uviedol Šutaj Eštok.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Straty v automobilových opravovniach (fotografie)

Podľa vlastných slov bude rokovať s ministrom informatizácie Richardom Rašim o svojej predstave jednej štátnej akciovej spoločnosti, ktorá by mohla mať viacero akcionárov, avšak pracovala by efektívne a mala zmysluplné zákazky.

Mikulec má odpovedať na otázky


Pokiaľ ide o situáciu v opravovniach, podľa ministra by mal exminister vnútra Mikulec odpovedať na viaceré otázky. „Vyciciavanie výnosov automobilových opravovaní nezmyselne zriadenou IT divíziou mohlo byť premysleným plánom, ako opravovne dostať ekonomicky na kolená a potom ich skrátka sprivatizovať,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

V tejto súvislosti zároveň nevylúčil ani trestnoprávnu zodpovednosť, pričom doplnil, že postupy bývalých manažérov opravovní preverí Najvyšší kontrolný úrad.

Viac k témam: bývalý minister vnútra, Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Minister vnútra SR
Zdroj: SITA.sk - Automobilové opravovne ministerstva vnútra majú miliónové straty, Šutaj Eštok chce od Mikulca vysvetlenie (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.