Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  16,1 °C
Mimoriadne správy

Analytička očakáva zlepšenie zamestnanosti ešte tento rok, pomôcť má aj očkovanie

 Webnoviny   2. máj 2021  280  
Analytička očakáva zlepšenie zamestnanosti ešte tento rok, pomôcť má aj očkovanie

2.5.2021 (Webnoviny.sk) - Ekonomika a zamestnanosť na Slovensku by sa mali zlepšovať už v druhom polroku tohto roka. Výrazné zlepšenie však nastane až v budúcom roku. Pri príležitosti sobotňajšieho Sviatku práce to uviedla analytička 365.bank Jana Glasová.

Počas pandémie koronavírusu podľa nej prišlo o prácu mnoho Slovákov. „V marci 2021 sa vyšplhala na úroveň 8 percent, čo je takmer o tri percentuálne body viac ako v rovnakom čase pred rokom. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce narástol o 76-tisíc na 219-tisíc,“ povedala Glasová.

Upozornila na to, že pandémia koronavírusu pozatvárala kiná, divadlá, športoviská, hotely či reštaurácie. Prácu stratili aj ľudia v sektore služieb, dopravy či skladovania. Veľa zamestnancov sa muselo preorientovať na iný druh pracovnej činnosti. „Nových ľudí naberali obchody či zásielkové služby. Nezamestnanosť však napriek tomu narástla," uviedla. K zlepšovaniu ekonomického vývoja, a teda i zamestnanosti, má podľa nej pomôcť aj očkovanie.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR v marci medzimesačne zvýšila o 0,08 percentuálneho bodu na 7,98 %. V medziročnom porovnaní miera evidovanej nezamestnanosti stúpla o 2,79 percentuálneho bodu. V marci minulého roka bola totiž na úrovni 5,19 %. Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol v marci tohto roka 218 627 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 2 132 osôb.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, nezamestnanosť, zamestnanosť, zamestnanosť na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk - Analytička očakáva zlepšenie zamestnanosti ešte tento rok, pomôcť má aj očkovanie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.